DSİ'nin 46 Milyon Liralık Yatırımlarının Temeli Atıldı

Finike Kapıçay Barajı ile Kumluca Akmaz ve Yapraklı dereleri taşkın önleme projelerinin temelleri atıldı

ANTALYA - Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapılacak Finike Kapıçay Barajı ile Kumluca Akmaz ve Yapraklı dereleri taşkın önleme projelerinin temelleri, düzenlenen törenle atıldı.

Finike'ye bağlı Yalnız Mahallesi'ndeki törende konuşan AK Parti Antalya Milletvekili Hüseyin Samani, DSİ'nin ülkenin her yerinde su kullanımı konusunda büyük yatırımlar yaptığını ifade ederek, suyu israf etmeden kullanımı için de kapalı devre sulama sistemlerini devreye sokulduğunu söyledi.

Samani, Türkiye'de tarım denilince akla Antalya geldiğini anımsatarak, şöyle konuştu:

"Tarım için su olması lazım. Bir de suyu israf etmeden kullanmak gerekiyor. Daha üç gün önce, asrın projesi olarak adlandırılan bir projeyle denizin altından borularla Kıbrıs'a suyu ulaştırdık. Eskiden 'Su akar Türk bakar' deniliyordu, şimdi 'Türk yapar dünya bakar' deniliyor. Bizim için tarım önemli, bölgemiz önemli. Halkımızın refahı için çalışıyoruz. DSİ gibi kurumlarımız halkımız ve ülkemizin geleceği için projeler üretiyorlar."

- Projelerle üretim alanları genişleyecek

Finike Kaymakamı Mesut Yakuta da ilçede göreve başladığı gün Kapıçayı Barajı çalışmalarıyla tanıştığını ifade ederek, bugün bu çalışmaların hayata geçiriliyor olmasından dolayı büyük bir mutluluk ve gurur duyduğunu söyledi.

Finike Belediye Başkanı Kaan Osman Sarıoğlu ise tarımın geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de insan yaşamı için önemli olduğunu, tarımın olabilmesi için de mutlaka suya ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, susuzluğun sıkıntısı kadar aşırı yağışların da tarımsal alanlarda olumsuzluklara neden olduğunu, özellikle kış aylarında Kumluca ve çevresindeki çiftçilerin bu konudan olumsuz etkilendiklerini söyledi. Vatandaşların Finike ve Kumluca ovalarındaki kapalı devre sulama sisteminin ne zaman faaliyete geçeceğini sürekli sorduğunu da hatırlatan Çetinkaya, önemli olanın bir işe başlamak olduğunu, bugün bu işe başlanıldığını ve en kısa sürede tamamlanacağını ümit ettiğini belirtti.

- Projeler iki yılda tamamlanacak

Devlet Su İşleri (DSİ) 13. Bölge Müdürü Turkay Özgür de DSİ olarak her iki ilçede yapılacak projelerin toplam maliyetlerinin 46 milyon lira olduğunu ve projelerin iki yıl içerisinde tamamlanarak faaliyete geçirileceğini söyledi.

Finike Kapıçayı Barajı'nın tamamlandığında toplamda 18 bin 700 dekar tarım arazisine su sağlayacağını ifade eden Özgür, aynı proje içerisinde kurulacak santral ile de yılda 4,87 milyon kilovatsaat elektrik üretimi gerçekleştirileceğini belirtti.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından Finike Kapıçayı Barajı ile Kumluca Akmaz ve Yapraklı dereleri taşkın önleme projelerinin temelleri atıldı.
Kaynak: AA