Vali Kahraman Açıklaması 'Gençlerimiz Şemsettin Günaltay'ı Tanımalı'

Erzincan Valisi Süleyman Kahraman Erzincan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından hazırlanan M. Şemsettin Günaltay sempozyumuna katıldı.

Vali Kahraman Açıklaması 'Gençlerimiz Şemsettin Günaltay'ı Tanımalı'
Erzincan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından M. Şemsettin Günaltay sempozyumu düzenlendi.

İlahiyat Fakültelerinin ve İmam Hatip Okullarının kurucusu olan M. Şemsettin Günaltay konulu sempozyum Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Konferans salonunda Vali Süleyman Kahraman, Belediye Başkan Vekili Halit Mutlu, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, üniversite üst yönetimi, davetliler ve öğrencilerin katılımı ile başladı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasının ardından program Kur’an-ı Kerim tilaveti ile devam etti.

Programın açılış konuşmasını yapan Erzincan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Alıcı, "Cumhuriyetimizin ilk yıllarından itibaren memleketimizin en önemli düşünürlerinden olan M. Şemsettin Günaltay, Erzincan Kemaliye doğumlu olup çok sancılı bir dönem olan Osmanlının yıkılış dönemi ile Cumhuriyetin kuruluşundan sonraki yaklaşık yarım asrına şahit olmuş bir Türk aydınıdır. Bir ilahiyat dekanıdır. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanıdır” dedi.

Ardından bir konuşma yapan Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, "Erzincan’ımızın önemli değerlerinden olan M. Şemsettin Günaltay gibi pek çok şahsiyeti münevver insanı bu şehre tanıtma adına bir düşünce ile yola çıktık. İlk adımı bu şekilde atmış olduk. Çünkü Erzincan’ımızdan pek çok büyük alim, bilim adamı, düşünür yetişmiş memleketin her alanında hizmetler de bulunmuştur."dedi.

Programda son olarak konuşan Vali Süleyman Kahraman, Şemsettin Günaltay konulu sempozyumunda emeği geçenlere teşekkür ederek; " Bu toprakların yetiştirdiği biri olan Şemsettin Günaltay’ın her yönüyle konuşulacağı bu programın şehrimize ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Genç nesilleri sanatla ahlâkın ve dinin neşvelerine ulaştıracak olan gücü, medeniyetimizin mimarlarını tanımakla elde edebiliriz. Gençler ilim irfan sahibi insanların peşinden koşarlarsa gençliklerine gerçekten doyabilirler. Bu sempozyumla İlahiyat Fakültelerinin ve İmam Hatip Okullarının kurucusu olan münevverimizi daha yakından tanıyacağız. Gençlerimize bu mirası sizler aracılığıyla aktaracağız. Şemsettin Günaltay, ömrünü ilme bilime adamış bir devlet büyüğümüz. Başbakanlık yapmış, uzun süre vekillik yapmış ve çeşitli kademelerde milletimize hizmet etmiş çok önemli bir şahsiyettir. Erzincanlı olması bizim için önemini daha da artırmaktır. Bugünün tarihini yazacak olanlara tarihi bir vesika bırakmak vazifemizdir. Bu görevi üstlenen siz değerli ilim adamlarımıza minnettarız. Üniversitelerimiz, içerisinde vücut kazandıkları cemiyetin temsilcisidir. Bir milletin kültür merkezi ve kaynağıdır. Bizleri bu kaynağa ulaştıran kıymetli hocalarımız sayesinde inanıyorum ki gençlerimiz ecdadını tanıyarak büyüyecek. Şemsettin Günaltay gibi değerlerimizi, fikri dünyasını bizlere anlatacak. Millet ve memleket olarak zor günlerden geçiyoruz. Bu günlerde lider şahsiyetlerimizi tanımak, ilmi yönüne vakıf olmak, ye’se (ümitsizliğe) kapılmamızı önleyecektir. İlahiyat fakültelerinin mimarı olan merhum Şemsettin Günaltay’ın ismi, kendini insanlığın kurtuluşuna adamış gençler yetiştikçe var olacaktır. Devletimiz hem İmam Hatip okullarına hem de ilahiyat fakültelerine gereken değeri vermektedir. Bu okullarımız birlik ve beraberliğimizin harcı olacaktır.

Şemsettin Günaltay’ın dediği gibi: "Büyük bir inkılâp yaratan Hazreti Muhammed’e karşı beslenilen sevgi, ancak onun ortaya koyduğu fikirleri, esasları korumakla tecelli edebilir.’’ Biz de inşallah Rahmet Elçisi’nin yolunda aynı şuurla gitmeye devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle Merhum Şemsettin Günaltay’ı rahmetle anıyor, sempozyumun hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi

Yapılan konuşmaların ardından Erzincan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından hazırlanan M. Şemsettin Günaltay sempozyumunun birinci oturumu Erzincan Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden Prof. Dr. Adem Dölek Başkanlığında, konuşmacılar 22. Dönem Erzincan Milletvekili Naci Terzi, Erzincan Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden Yrd. Doç. Dr. Hüsnü Aydeniz, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden Doç Dr. Ahmet İshak Demir ve Erzincan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Alıcı’nın katılımıyla yapıldı.
Kaynak: İHA