Küreli Ev Hanımları Pekmezle Kışa Hazırlık Yapıyor

Bahçelerinde yetiştirdikleri elmaları, önce taşla ezip ardından 16 saat boyunca kaynatarak pekmeze dönüştüren Küreli ev kadınları, hem aile ekonomisine katkı sağlıyor hem de kışa hazırlık yapıyor.

Küreli Ev Hanımları Pekmezle Kışa Hazırlık Yapıyor
Kastamonu’nun Küre ilçesindeki köylü kadınları, bahçelerinde yetiştirdikleri organik elmaları, yine organik bir yöntemle ezerek 16 saatte pekmez haline getiriyor. Ürettikleri pekmezlerle hem sofralarına lezzet katan Küreli ev hanımları, pekmezin fazlasını da satarak aile bütçesine katkıda bulunuyor. Her yıl özenle sürdürülen ve bir nevi kışa hazırlık olarak bilinen pekmez yapımı, ilçe kadınları için gelir kaynağı olmaya devam ediyor.

Küre ilçesinin Camili köyünde yaşayan Hikmet Çelik, her yıl bahçelerinde yetiştirdikleri çeşitli meyvelerin pekmezini yaptıklarını dile getirerek, "Pekmez yapmak oldukça zahmetli bir iş. Mevsimine göre elma, armut ve dut pekmezi yaparak aile ekonomisine katkı sağlıyoruz ve kış hazırlığı yapıyoruz. Her çeşit pekmezden sayısız var. Elma pekmezi yapmak için bahçeden topladığımız elmaları yıkayarak işe başlıyoruz. Sabah erken saatlerde başladığımız elma pekmezi yapımında ilk olarak temizlediğimiz elmaları bir taş yardımıyla parçalara ayırarak büyük tencerelere koyuyoruz. Elma ve su karışımıyla doldurulan tencereleri evlerimizin bahçelerinde yaktığımız ateşin üzerine kaynaması için yerleştiriyoruz. Üç saat kaynayan karışımı ateşin üzerinden aldıktan sonra ince bir bez yardımıyla süzüyoruz. Ayırdığımız elma suyunu tekrar tencereye koyarak ateşin üzerine yerleştiriyoruz. Sabah 08.00’da başlayan işlem, gece saat 24.00’a kadar devam ediyor. Bu süre boyunca kaynayan karışımı aralıklarla karıştırıyoruz’’ dedi.

Karışımın içine şeker karıştırmadıklarını, tamamen doğal pekmez elde ettiklerine değinen Çelik, pazarlarda pekmezin kilosunun 40 liradan satıldığını vurguladı.
Kaynak: İHA