Aileler 'Ev Tipi Turşu'yla Kazanıyor

Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde 2007 yılında başladığı turşu üretiminden 450 çiftçi ailesine sözleşmeli ürünle ekim yaptıran girişimci Halil Güner, yıllık kapasitesini artırmak ve daha fazla kişiye gelir kapısı açmak istiyor.

Sındırgı'da bir süre gıda pazarlama işini yürüttükten sonra ilçe ve civarından gelen talepler doğrultusunda turşu üretimine başlayan Güner, 2007'de yıllık 200 ton üretimle bu sektöre adımını attı.

O yıllarda 100 metrekare alanda 50 çiftçiyle imzaladığı sözleşme ve 100 dönüm alanda ektirdiği ürünle turşu imalatı yapan Güner, AA muhabirine, "Bugün 450 çiftçiyle yaptığımız sözleşmeyle 700 dönüm alanda turşuluk sebze ektiriyoruz. 200 tonla başladık yıllık bin 200 tona ulaştık" dedi.

Güner, İbiller Mahallesi yolunda ihaleyle aldıkları atıl durumdaki eski Tekel binasında yıllık üretimi 4 bin tona çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

Ürünlerinin, ev tipi olduğu için tercih edildiğini vurgulayan Güner, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Antalya önemli bir pazarımız. Otellere önemli miktarda turşu veriyoruz. Yerli ve yabancı turistler turşumuzu seviyorlar ki halen talep görüyor. Bunun dışında doğudan batıya çok sayıda ilde de bizim turşularımız tüketiliyor. Şu an sabit 18 çalışanımız var, Haziran başı ekim sonu bu rakam 50-60 kişi oluyor. Bu aylarda üretim yoğunlaşıyor, diğer aylarda satış ve pazarlama ağırlıklı çalışıyoruz. Yeni yerimizde sabit 80-100 kişi istihdam edeceğiz. Sözleşmeli ekim yaptırdığımız aile sayısını da artırmayı hedefliyoruz."

Halil Güner, sebze ve meyve üreten, turşu imalatında çalışan, pazarlayan olmak üzere turşudan yüzlerce kişinin kazandığını ifade etti.

Ürünlerinin, havuç dışında tamamını ilçe merkezi ile kırsal mahallelerden karşıladıklarına değinen Güner, "Kornişon salatalık, biber çeşitleri, lahana, domates, karnabahar, acur, erik, armut ve pancar turşusu yapıyoruz. Eskiden tek ürün ekip hasat yapan çiftçiler 2-3 çeşit ürün üretmeye başladı, birim alandan geliri yükseldi" diye konuştu.

Turşusunu yaptıkları sebzelerin ilçede üretilenin yüzde 10'unu kendilerinin aldığını dile getiren Güner, yeni yerlerine geçtiklerinde kapasite artışıyla bu oranın daha da yükseleceğini söyledi.

Yeni tesislerinin, 3 bini kapalı olmak üzere 20 bin metrekare olacağını aktaran Güner, burada közlenmiş biber üretimine de başlayacaklarını ve birçok çiftçi ailesine yeni bir gelir kapısı aralayacaklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA