Soma Davası Devam Etti

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren, Soma faciasının ceza davasında, tanık olarak dinlenen maden çavuşu Has Karabeyoğlu, yangın tüplerinin dolu olduğunu ve göstergesinin yeşili gösterdiğini söyledi.

Geçtiğimiz yıl Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen ve 301 madencinin hayatını kaybettiği maden faciasının ceza davası, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde sürüyor. 4’üncü duruşmanın 4’üncü oturumunda tanıkların dinlenmesine devam ediliyor. Bugünkü davada 3. tanık olarak dinlenen ve 8 yıllık madenci olan Has Karabeyoğlu, o gün yaşadıklarını anlattı. Facianın yaşandığı gün 14.20 sıralarında madende top atılacağı bilgisinin kendilerine geldiğini söyleyen Karabeyoğlu, "Ocak taramamız var. Eksikleri tamamladık. Top atılacağını duydum. 14.20’de top atıldı. 20 dakika kadar daha çalıştık. Ardından bir patlama sesi duydum. Biz sadece gürültüsünü duyduk. Ardından hemen duman geldi" dedi.

Mahkeme Başkanı’nın dumanın nereden geldiğini bilip bilmediği üzerine Karabeyoğlu, 4. bandın 2. tahrik motorunun olduğu bölgeden geldiğini tahmin ettiğini söyledi.

Tahminlerini müfettişlerin gösterdiği fotoğraflardan yürüttüğünü ifade eden Karabeyoğlu, "Anladığım kadarıyla 4. bandın 2. tahrik motorunun olduğu bölgeden geldi. Ama olay anında dumanın geldiği yönü bilmiyorduk" dedi.

Mahkeme Başkanı’nın dumanın geldiği bölgede nelerin olduğunu sorması üzerine Karabeyoğlu, "Orada mazot bidonları vardı. Kepçeciler kullanıyordu." şeklinde ifade verdi.

"KÖMÜR DUMANI DEĞİLDİ"

Patlamanın ardından bir duman kütlesinin çok hızlı bir şekilde geldiğini söyleyen Karabeyoğlu, "Duman çok hızlı geldi. Çok sıcaktı. Elimizi bile sokamıyorduk. U3 içindeki telefonu denedim ama çalışmadı. Patlama sesinden sonra telefon çalışmadı. 5 dakika sonra oradan uzaklaştık." dedi.

Sanık avukatlarının sorusu üzerine dumanı tarif eden Karabeyoğlu, "Fikrim, bant tutuşmuş olabilir. Kömür yanığı insanın genzini yakar. Bu duman öyle değildi. Kömür dumanında ya da kablo dumanında böyle bir duman çıkmaz. Duman çok sıcaktı dokunamıyorduk bile" diye konuştu.



"YANGIN TÜPLERİ DOLUYDU"

Davada sanık olarak yargılanan Akın Çelik’in yangın tüplerinin nerelerde olduğuyla ilgili sorusu üzerine yangın tüplerinin yerlerini anlattığı sırada Karabeyoğlu’na Mahkeme Başkanı da yangın tüplerinin dolu olup olmadığını sordu. Karabeyoğlu, "Yangın tüpleri doluydu. Biz kendimiz doldurduk. Yangın tüpleri yeşili gösteriyordu" dedi.

Tanık Karabeyoğlu’nun dinlenmesinin ardından davaya 15 dakika ara verildi.

Kaynak: İHA