Karaman Serbest Bölge Çalıştayı Ve Ekonomik Vizyon Toplantısı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 1 Kasım seçimlerinde istikrar görüntüsünün ortaya çıkmaya başlamasıyla Türk Lirasının olması gereken yere kendiliğinden geleceğini söyledi.

Karaman Serbest Bölge Çalıştayı Ve Ekonomik Vizyon Toplantısı
Karaman Serbest Bölge Çalıştayı ve Ekonomik Vizyon Toplantısı bir otelin salonunda başladı.

Toplantının açılışında konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’de istikrar ortamının yeniden görülmeye başlamasıyla dolar kurundaki düşüşün devam edeceğini ifade etti.

Bakan Nihat Zeybekci, “Televizyonlara çıkıp da sabahları konuşmuyorlar bugünlerde. Biraz böyle mutsuzlar. Neden? Kur, dolar konuşuyorlardı ha bire. Kur ve dolarla ilgili bizim beklentilerimiz yönünde gelişmeler olmaya başlayınca konuşanlar biraz sustu. Size soruyorum bir şirketiniz var. Bu şirketinizin adı Türkiye. Toplam borcu 396 milyar dolar. Bankalardaki döviz mevduat hesabı 200 milyar dolar. Merkez Bankanızın rezervleri 100 milyar dolar, altın rezervi 20 milyar dolar. Kısa vadeli mükellefiyetiniz 120 milyar dolar. Türkiye Cumhuriyeti kamu borçları anlamında Avrupa Birliği’nin tamamından iyi noktadayız. Niye hala çıkıp da televizyonlarda sadece dolara bakıp da böyle bir ekonomi yorumu yapıyorsunuz. Her seferinde şunu söylüyoruz, bana Türkiye’nin ekonomik verilerinin olumsuz olmasını algılatacak yapısal bir tek rakam söyleyin diyorum, yok. Kur ne oldu.15 Mayıs 2015’e kadar dolar endeksini oluşturan 6 para birimi ile Türk Lirası dolar karşısında yüzde 21 değer kaybetti. Neden biz dolar karşısında değer kaybediyoruz. Çünkü biz yüzde 43 ihracatımızı Avrupa Birliğine yapıyoruz. Çünkü biz doğruda sermaye girişinin yüzde 72’sini Avrupa Birliğinden alıyoruz. Onun için TL’nin dolar ve Euro birlikte hareket etmesi normaldir. 7 Haziran’dan sonra hükümetin kurulamaması bu noktaya gelince Türk Lirası diğer para birimlerine göre yüzde 8 civarında negatif ayrıldı. Hiçbir gerekçesi olmadan sadece spekülasyon amaçlı. Sadece istikrarla ilgili endişelerden kaynaklanan negatif bir yaklaşımla böyle oldu. 2 ay önce söyledik, 1 Kasım seçimlerinin istikrar görüntüsü ortaya çıkmaya başlayınca Ekim’in ilk haftasından itibaren o aradaki marj kaybolur ve Türk Lirası olması gereken değere doğru kendiliğinden gelir. Belki o dönem birileri bıyık altından gülmüş olabilir. Geldiğimiz nokta budur. Bundan sonrası daha iyi olacak.”

“KARAMAN SERBEST BÖLGE İLE İLGİLİ BİZ DE VARIZ”

Bakan Nihat Zeybekci, Karaman’ın Serbest Bölge hayalini en kısa sürede gerçekleştireceklerini belirtti.

Bakan Zeybekci şöyle konuştu:

“Serbest bölgelerde maalesef Türkiye olarak biraz geri kaldık. 2005’den beri Avrupa Birliğine gireceğiz, burada serbest bölge yokmuş gibi bir yanlış algıyla serbest bölgeleri budadık. Şimdi Hükümet olarak çağdaş dünyadaki modern serbest bölgelerdeki bütün avantajların tamamını hatta daha fazlasını sağlayarak serbest bölgeler kanununu meclise sevk ettik. Mecliste ilk görüşülecek olan kanunlardan bir tanesi. O çıktığı an Türkiye’deki serbest bölgeler dünya ile yarışan serbest bölgeler haline gelecek. Çok büyük avantajları var. Gördük ki, Karaman’ın bir hayali var. Karaman bunu belirlemiş. Karaman ne iş olsa yaparım demiyor, hayalini söylüyor. Ben gıda şehri olmak istiyorum diyor Karaman. Eğer siz bu hayale kenetlendik diyorsanız, siz dünyada gıdada belirli alanda 1 numara olalım diyorsanız, bende Ekonomi Bakanı olarak, bizde şuanda Karaman Serbest Bölge ile ilgili varız diyoruz. İlgili kurumlar yeri ile ilgili çalışmaları yapın, bitirdiğiniz anda Bakanlar Kurulu kararını imzaya açarız. Bunu da hükümetimizin bir taahhütü olarak yerine getiririz. Verin bana yerini, size birkaç hafta içinde Karaman Serbest Bölgeyi teslim edelim.”

"KARAMAN HEDEFLERİNE SERBEST BÖLGE İLE ULAŞACAK"

AK Parti Karaman Milletvekili Recep Konuk, Karaman’ın serbest bölge ile hedeflerine daha çabuk ulaşacağını söyledi.

Konuk, “Burada çok büyük girişimciler var. Nitekim Karaman gibi bir vilayette işsizliği aşağı çeken, ihracatı yükselten girişimciler var. Bizim de hedeflerimiz olmalı ve var, bu ülkenin de hedefleri var. 2023 hedeflerinde ulaşmada Karaman’ın iddialı olduğu gıda ve sanayide hedefleri var. Bu hedeflere ulaşmada bizimde yenilenmeye ihtiyacımız var. Öngörümüz belli, dünyada gıda tüketimine çok ihtiyaç var ve çok stratejik bir aralığa gelecek. O zaman biz gelecekle ilgili Karaman sanayisine uygun, gıdada yeni gelişmeleri bünyemize katmalıyız. Mevcut organizasyon kabiliyetimizle yeni ürünler üretemeyiz. Burada yenilenmeye ihtiyaç var. Yeniliklerle yenileneceğiz. Hükümetimizle birlikte serbest bölgelerin buralarda kuruluyor olmasıyla hedeflerimize daha kolay ulaşacağız. Bizim insanımız buradan alacağı bilgilerle Karaman modeli geliştirecek. Buradaki model sayesinde rekabet şansımız yükselecek ve bölgemizle ülkemizin kalkınmasına katkı sağlayacak. Ülkemizin istikrar ortamının tekrar inşa edilmesiyle biz yenilmeden yenileneceğiz. Yoğun bir faaliyeti başlatıyoruz. Karaman’ın ekonomisinde, devamında bölgemizde şehirlerinde altyapısındaki gelişmelerle refahtan daha fazla pay alacağız” dedi.

Karaman Valisi Murat Koca ise, Türkiye’nin 2023 yılı hedeflerine ulaşabilmesi için kendilerine düşen görevi yerine getireceklerini ve şehrin ekonomisinin bu sayede yukarı yönlü artacağını dile getirdi.
Kaynak: İHA