Fındık Üreticilerinde 'Destekleme' Sevinci

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un 2009'dan beri fındık üreticilerine ödenen alan bazlı destek ödemesinin devam edeceği yönündeki açıklaması üreticileri sevindirdi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındık üreticilerinin beklediği müjdeli haberin Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş tarafından verildiğini hatırlattı.

Fındık üreticilerine ödenen alan bazlı gelir desteğinin bu sezon devam edip etmeyeceğinin belli olmadığını belirten Soydan, "Üreticilerimiz bu haberi bekliyordu. Çünkü alan bazlı gelir desteği bölgemiz fındık üreticileri için çok önemli" dedi.

Soydan, bu desteklemenin fındığın hem maliyetine hem de üreticinin giderlerine ve kalitesine yansıdığına işaret ederek, "Hem esnafımız hem de tüm Karadenizli fındık üreticisi alan bazlı gelir desteğinin devam etmesini bekliyordu. Hepimiz adına bu müjde çok iyi oldu" diye konuştu. Bütün fındık üreticileri adına hayırlı olması dileğinde bulunan Soydan, şunları kaydetti:

"Alan bazlı gelir desteği 2009 yılından bu yana ödenen bir destek. Mart aylarında ödeme yapıldığı zaman üreticilerin gübre, bahçe temizliği ve ilaç almasına katkı sağlıyor. Üreticimiz bu destekleme ile gerçek manada nefes alıyor. Bu ödeme hem ekonomiyi canlandırıyor hem de fındığın daha kaliteli üretilmesini sağlıyordu. Artık biz bunu önemli bir devlet desteği olarak görüyoruz. İnşallah bu ödeme önümüzdeki mart ayından itibaren yeniden yapılacak. Bütün üreticilerimizin gözü aydın. Bu anlamda hükümetimize ve bu süreci en başından beri takip eden sayın Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar'a çok teşekkür ediyoruz."

- Üreticilere 4 milyar 530 milyon lira ödendi

Soydan, Türkiye'nin önemli tarım ürünleri arasında yer alan fındıkta son 6 yılda üreticilere devlet tarafından alan bazlı gelir desteği kapsamında ilk yıl Türkiye genelinde fındık üreticilerine 720 milyon lira ödeme yapıldığını anlatarak, "2010 yılında bu destek 726 milyon liraya çıkmış. 2011 yılında 730, 2012 yılında 738, 2013 yılında 788 milyon ve 2014 yılında 828 milyon lira destek sağlanmış. Bunları topladığınız zaman ortaya 4 milyar 530 milyon lira gibi çok devasa bir rakam çıkıyor" ifadelerini kullandı.

Soydan, bundan sonraki süreci üreticiler adına takip etmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

- "2 milyon üretici bu müjdeyi bekliyordu"

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt ise destekleme müjdesini yaklaşık 2 milyon fındık üreticisinin beklediğini belirterek, şunları söyledi:

"Sonunda bu müjdeyi aldık. Bu müjdenin Hükümet Sözcüsü tarafından verilmesi sevindirici bir olay. Bu destekleme üreticilerimizin adeta can damarıydı. Bu anlamda hükümetimize ve Sayın Numan Kurtulmuş'a çiftçilerimiz adına teşekkür ediyoruz. Bu ödeme üreticilerimizin olmazsa olmazıydı. Çünkü üreticilerimiz bu parayla bağını bahçesinin bakımını yapıyordu. Daha kaliteli ürün elde etmek için bahçesinin verimini artırmaya çalışıyordu. Her şeyden önemlisi üreticimizin cebine sıcak para giriyor bu da direkt olarak başka esnafa yansıyordu."

Cörüt, fındığın Türkiye'ye ihracat geliri kazandıran önemli tarım ürünlerinden biri olduğuna dikkati çekti.

- Üreticilerin yüzü güldü

Öte yandan, destekleme ödemesinin devam etmesi üreticileri memnun etti.

Perşembe ilçesine bağlı Bekirli Mahallesi'ndeki fındık üreticilerinden Mustafa Çaylak, "2009 yılından bu yana aldığımız destekleme ciddi anlamda ihtiyaçlarımızı karşılıyordu. Şimdi yeniden devam etmesi kararlaştırılmış. Çok mutluyuz. Üreticilerin yanında olan herkese teşekkür ederiz" dedi.

İsmail Kütük de günlerdir bu müjdeyi beklediklerini dile getirerek, "Hükümetimize çok teşekkür ederiz. Herkesten Allah razı olsun" diye konuştu.

Kaynak: AA