Balıkçılar Umutlarını Hamsiye Bağladı

YAVUZ KARADUMAN - Eylülde "Vira Bismillah" diyerek sezonu büyük umutlarla açmalarına rağmen palamut avında hayal kırıklığı yaşayan balıkçılar, Marmara Denizi'nde hamsi kovalıyor.

Gırgır tekneleriyle Tekirdağ limanlarına gelen balıkçılar, hamsi akınının yoğun olduğu bölgelerde avlanmaya çalışıyor.

Tekirdağ Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Erdal Coşkunçay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul'dan gelen gırgır teknelerinin balık akınını takip ettiğini söyledi.

Hamsi akınının Tekirdağ açıklarında olduğunu, bu nedenle gırgırların da limanlarına geldiğini belirten Coşkunçay, "Karadeniz'den, İstanbul'dan ve Balıkesir'den gelen gırgır tekneleri, hamsi akınını takip ederek Tekirdağ limanlarına geldi. Bu günlerde Tekirdağ açıklarında olan hamsi akını buradan Şarköy ve Gelibolu açıklarına doğru hareket edecektir. Gırgırlar da bu balık akınını Türk karasularını terk edene kadar izleyecek" diye konuştu.

Coşkunçay, av sezonunun durgun geçtiğine dikkati çekerek, "Özellikle palamut avında ciddi azalma var. Geçen sene tanesi 12,5-15 liradan satılan palamut, bu sene 25-30 lira oldu. Bunun nedeni balıkçılarımızın ağlarına palamudun takılmaması. Palamut olmayınca avcılar, hamsi ve istavrit yakalayarak teselli buluyor" değerlendirmesinde bulundu.

- "Balık neredeyse, biz oradayız"

Bandırmalı tekne kaptanı Salih Önen de hamsinin Karadeniz'den Marmara'ya geçtiğini ve şu anda Tekirdağ önlerinde olduğunu, bu nedenle balıkçıların da kente geldiğini söyledi.

Sezona iyi başladıklarını belirten Önen, "Sezonun açılmasıyla Bandırma'da başladık. Balık nereye akın ediyorsa, biz de orada bulunmaya çalışıyoruz. Bu sıralar Tekirdağ açıklarında olduğu için buralarda yoğunlukla hamsi tutmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu

Bu yıl palamut avının "yok" denecek kadar az olduğunu ifade eden Önen, şunları kaydetti:

"Herkes palamut, lüfer, çinekop bekliyordu ama umduğumuz olmadı. Hamsi çoğunlukta olduğu için buradaki bütün tekneler hamsi avlıyor. Bu sene hamsi ve istavrit avı bereketli olduğu için Tekirdağ'a gelen Karadenizli ve Marmaralı balıkçılar hamsi avlamak için çalışıyor."

Kaynak: AA