'Türkiye-Rusya Açıklaması Çok Boyutlu İşbirliğinin Güçlendirilmesi' Konferansı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye ile terörle mücadelede yakın işbirliğine hazır olduklarını belirterek "Terör, global bir tehdittir ve buna karşı güçlerimizi birleştirmeliyiz" ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırma Merkezi (SAM) ve Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi (RSMD) tarafından Türkiye ve Rusya arasındaki diplomatik ilişkilerin tahsisinin 95. yılı vesilesiyle Moskova'da "Türkiye-Rusya: Çok Boyutlu İşbirliğinin Güçlendirilmesi" konferansı düzenlendi. Konferansa, iki ülkeden diplomatlar, akademisyenler ve iş dünyasından temsilciler katıldı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, konferansa gönderdiği mesajda, Türkiye ve Rusya'nın bazı uluslararası konularda farklı düşündüğüne işaret ederek tutumların birbirine yaklaşmasının ancak görüşlerin açık bir şekilde paylaşılmasıyla mümkün olabileceğini vurguladı.

Lavrov, mesajında şunları kaydetti:

"Türkiye ile terörle mücadelede yakın işbirliğine hazırız. Terör, global bir tehdittir ve buna karşı güçlerimizi birleştirmeliyiz."

Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ali Kemal Aydın da konferansta yaptığı konuşmada, sınır ihlali ve Türk uçaklarının taciz edilmesine değinerek "Yaşanan bu olaylar ilişkilerimizin son yıllarına damgasını vuran ruha ve felsefeye ters bir durum inşa etmiştir. Bu gibi hadiselerin bir daha tekrarlanmaması ve işbirliği eksenli gündeme dönülmesi için gerekli adımların atılacağına samimiyetle inanıyoruz. Biz Rusya ile ayrıştığımız noktalara değil karşılıklı müşterek menfaatlere hitap eden projelere odaklanmayı tercih ediyoruz" dedi.

- "DAEŞ'e karşı savaşan tüm yapıcı gruplarla çalışmaya hazırız"

Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Aleksey Meşkov da "Türkiye ve Rusya arasında önemli bir siyasi diyalog mevcut. Bu diğer ülkelerin özeneceği bir ilişki örneğidir" diye konuştu.

Rusya'nın ve ABD'nin Ankara büyükelçilerinin Dışişleri Bakanlığına çağırılmasıyla ilgili bir soruya Meşkov, şu yanıtı verdi:

"Rusya Büyükelçisinin Türkiye Dışişleri Bakanlığına çağırıldığını basından öğrendim. Rusya, ortakları ile uluslararası hukuk normları kapsamında işbirliği yapıyor. Rusya'nın Suriye'ye askeri yardım sağladığını hiçbir zaman inkar etmedik. Suriye'de, Şam yönetiminin isteği doğrultusunda bulunuyoruz. DAEŞ'e karşı savaşan tüm yapıcı gruplarla çalışmaya hazırız."

- Bölgesel işbirliğinin önemi

Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım, Türkiye-Rusya ilişkilerinin son derece kapsamlı ve gelecek vadeden alanlarından birinin bölgesel işbirliği olduğunu belirtti.

Büyükelçi Yardım, Türk-Rus ilişkilerinin son dönemde siyasi, ekonomik ve ticari alanların yanı sıra enerji, turizm, eğitim, akademik, bilim ve kültür alanlarında atılan yeni adımlarla güçlendiğine dikkati çekti.

Yardım, Türkiye'nin, Suriye’nin bugünkü vahim duruma düşmesine ve büyük bir insani trajediye neden olanların ülkenin geleceğinde rolü olamayacağına inandığını vurguladı.

Kaynak: AA