Türkiye'de İlk 9 Ayda 78 Ürün Piyasadan Çekildi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Nazmi Gedikli, 2015 yılının ilk dokuz ayında Türkiye’de insan sağlığı, can ve mal güvenliği oluşturan 78 ürünün piyasadan yasaklandığını ve bu ürünlerden piyasaya arz edilenlerin toplatıldığını söyledi.

Türkiye'de İlk 9 Ayda 78 Ürün Piyasadan Çekildi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü 12-18 Ekim ‘Ürün Güvenliği Haftası’ etkinlikleri kapsamında KOSGEB’de ‘gaz yakan cihaz’ üreticilerine yönelik seminer düzenlendi.

KOSGEB toplantı salonunda düzenlenen seminere Samsun Vali Yardımcısı Dr. Hakan Kubalı, KOSGEM Merkez Müdürü Ahmet Dursunoğlu, Yeşilyurt Meslek Yüksek Okulu’ndan akademisyen ve öğrenciler ile Samsun’da çay kazanı, mutfak ekipmanı ve mangal gibi gaz yakan cihazların üretimini yapan firma yetkilileri katıldı.

Ürün Güvenliği Haftası etkinlikleri kapsamında KOSGEB’de konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Nazmi Gedikli, “Denetimlerde öncelikle ürünlerin sahip olması gereken ve ürünün güvenli bir şekilde üretildiğini gösteren belgeler incelenmekte; denetçilerimiz tarafından gerek görülmesi durumunda ürün test ve muayeneye gönderilmekte ve bu işlemler sonucunda uygunsuz olduğu tespit edilen ürünler için piyasadan toplatmaya varan önlemler alınabilmektedir. Bakanlığımız denetimlerinde, güvenlik kriterlerini dikkate almadan merdiven altı olarak tabir edilen şekilde üretim yaparak, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini tehdit eden ve ayrıca haksız rekabet ortamı oluşturan firmalarla mücadele amacını taşımaktadır. Bu mücadele bir yandan vatandaşlarımızın sağlığını, can ve mal güvenliğini korumak; bir yandan adil bir piyasa ortamı yaratmak bir yandan da Türk Malı imajını korumak amacını gütmektedir. Bu nedenle ürün güvenliği ve PGD faaliyetleri doğrudan cezalandırmayı hedef almak yerine üreticilerimizi bilinçlendirerek güvenli bir piyasa oluşturmayı ve güvenli bir piyasa ortamında vatandaşlarımızı yüksek standartlı ürünlerle buluşturmayı hedeflemektedir” dedi.

TÜRKİYE’DE İLK 9 AYDA 78 ÜRÜN PİYASADAN TOPLATILDI

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yapıcı yaklaşımlarına rağmen piyasaya teknik düzenlemesine uygun olmayan veya güvensiz ürün arz edenler hakkında gerekli idari yaptırımların uygulandığını ifade eden Gedikli, “Bakanlığımız ile işbirliği içerisine olmayarak insan sağlığı, can ve mal güvenliği için tehdit oluşturan üreticiler açısından caydırıcı olmaya çalışılmaktadır. Bu çerçevede 2015 yılının ilk 9 ayında Türkiye’de 59 bin 888 farklı marka veya model ürün denetlenmiş olup, bu ürünlerin 8 bin 882 adedi uygunsuz bulunmuştur. Uygunsuz bulunan ürünler arasında insan sağlığı can ve mal güvenliği oluşturan 78 ürünün piyasaya arzı yasaklanmış ve bu ürünlerden daha önce piyasaya arz edilenlerin toplatılmasına karar verilmiştir. Yine bu süreçte tespit edilen uygunsuzluklar için toplam 6 milyon 145 bin 895 TL idari para cezası uygulanmıştır” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü Şube Müdürü Aycan Türkel, ‘Ürün Güvenliği ve Gaz Yakan Cihazlarda Piyasa Gözetimi Denetimi’, bir belgelendirme kuruluşu yetkilisi Cengiz Tahir ise firmalara ‘CE Belgelendirme ve Test Muayene’ konularında sunum yaptılar.
Kaynak: İHA