Tarihi Pazarlar, AVM'lerin Işıltılı Dünyasına Direniyor

Kadıköy Salı, Feriköy Organik, Ulus Sosyete, Fatih Çarşamba, Beşiktaş ve Bakırköy'de kurulan, kışın soğuk, yazın sıcak, müziksiz, yürüyen merdivensiz, promosyonsuz tarihi semt pazarları, ışıltı dünyaları ve albenileriyle milyonları kapısına getiren AVM'lere direnmeye devam ediyor. Her pazar, her tezgah farklı bir özelliğiyle kendi liginde öne çıkarken, kimi pazarda yastık, yorgan, ev eşyaları kimisinde bilgisayar donanımları, kimi pazarda ise antikalar, eski fotoğraflar tezgahlarda son sahiplerini bekliyor

İstanbulluların vazgeçilmez alışveriş mekanları arasında bulunan tarihi semt pazarlarında,  yiyecekten giyeceğe, organik sebze meyveden, ev eşyalarına kadar her türlü ihtiyaç ürünü satışa sunuluyor.

Kadıköy Salı, Feriköy Organik, Ulus Sosyete, Fatih Çarşamba, Beşiktaş ve Bakırköy'de kurulan pazarlarda antikadan, yastık, yorgana, eski fotoğraflardan bilgisayar donanımlarına kadar sayısız ürün müşteri buluyor.

İstanbul'un semt pazarlarında çok farklı tablolar dikkati çekiyor. Her bir pazar, farklı özelliğiyle ön plana çıkıyor. Kimi pazarlar, sattıkları ürünler ve çektikleri müşterilerle değişik isimlerle biliniyorlar. Çeşit çeşit markların hem ürünlerini hem de imitasyonlarının ucuza satıldığı çatısız AVM'ler "Sosyete", "Feylesof" ya da "Organik Pazar" adıyla anılıyor.

Pazarlarda geçmişin izleriyle günümüzün modern sembollerini bir arada görmek mümkün. Bir asrı geride bırakan semt pazarlarının hala tezgah açtığı İstanbul'da, başta Kadıköy'de salı günleri kuruluğu için bu isimle bilinen pazar geliyor. Kadıköy Salı Pazarı, 117 yıldır günümüzün ürünleriyle geçmişin nadir ürünlerini almak isteyenlerin vazgeçilmez uğrak mekanlarından biri olmaya devam ediyor. Gördüğü ilgi dolayısıyla Salı Pazarı'nda, çevre illerden İstanbul'a gelerek tezgah açanlara da rastlanıyor.

Kadıköy Kuşdili'nde faaliyet gösterirken, belediyenin aldığı kararla 7 yıl önce Hasanpaşa'ya taşınan pazarın yeniden başka bir mekana taşınabileceği konuşulurken, pazar esnafından Abdullah Kara, taşınma nedeniyle müşteri kaybı yaşanmadığını anlattı.

Kara, "Pazarımıza çok fazla ilgi olduğu için yeteri miktarda park yeri olmaması nedeniyle oluşan trafik sebebiyle taşındık. Yerin değişmesine karşın pazarın tarihi özelliği nedeniyle yine de çok şey kaybetmedik. Alışveriş heyecanını daha fazla yaşıyoruz ancak, yeni duyumlarımıza göre pazarın daha modern hale getirilmesi planlanıyor ve bu nedenle 1-2 yıl içinde Merdivenköy'e taşınacağız" diye konuştu.

Haftada iki gün tezgahların açıldığı Kadıköy'de, salı günleri bin 600 kişi tezgah açarken, cuma günleri ise 800 esnaf ekmeğini çıkarmaya çalışıyor. Salı günleri daha çok sebze meyve ağırlıklı yiyecek ve içecek satanlar pazarı şenlendirirken cuma günleriyse ağırlıklı olarak kumaş, çanta, ayakkabı ve tekstil ürünleri pazar müşterileriyle buluşuyor.

Salı pazarına, daha çok Anadolu Yakası'nda oturanlar ilgi gösterirken Avrupa Yakası'nda oturup da ucuza kumaş, mobilya ve değişik ev eşyalarıyla nostaljik aksesuar arayanlar da Kadıköy Salı Pazarı'na uğramayı ihmal etmiyor.

- Organik modası

Şişli Feriköy'de kurulan Organik Pazar ise sağlıklı yaşam tutkunlarının vazgeçilmez adreslerinin başında geliyor. Pek çok sanatçının uğrak yeri olan pazar, Türkiye'de açılan ilk organik pazar olarak biliniyor. Fiyatların normal semt pazarlarına oranla "tuzlu" olduğu pazar cumartesi pazar günleri hem alışveriş hem de keyifli vakit geçirmek isteyenlerin ilgisini çekmeye devam ediyor.

Fatih'te çarşamba günleri kurulan pazar ise binbir çeşit ürünün sunulduğu bir diğer alışveriş mekanı olarak İstanbulluların gözdesi olmaya devam ediyor. Çok geniş bir alana kurulan Fatih Çarşamba Pazarı, özellikle kumaş çeşitleriye öne çıkıyor. Kurulduğu günün yanı sıra semtin ismini de alan pazarda, kumaş ve giyim ürünlerinin yanı sıra mutfak eşyaları ve el oyalarıyla daha çok kadınların sıkı pazarlıklarına şahit olmak mümkün.

- "Sosyete Pazarı"

Ulus Sosyete Pazarı olarak nam salan, yapılan düzenlemelerle artık Ortaköy'de müşteri ağırlayan Ulus Sosyete Pazarı'nda ise özellikle giyim tezgahları ön plana çıkıyor. Birçok markanın imitasyonlarının tezgahları süslediği pazar özellikle, öğlen ve akşam saatlerinde yoğunlaşıyor.

Kasımpaşa’daki Tarihi İnebolu Pazarı, sadece bal, reçel, turşu değil, tereyağı salça, erişte, keteler hatta taş ocakta pişirilen köy ekmeğinin bile İnebolu'dan getirilmesiyle ilgi çekiyor. Çeşit çeşit ot, mantar ve gıda ürünleri farklı kentlerden gelip İstanbul'a yerleşenlerin memleket tatlarını unutmamak için uğradığı mekanlar arasında öne çıkıyor.

- Bakırköy, Beşiktaş ve Taksim

Bakırköy Adliyesi'nin hemen yanı başında kurulan pazarsa Avrupa Yakası'nda ikamet edenlerin gözde alışveriş noktalarından. Cumartesi günleri çevre ilçelerden ve semtlerden gelenlerin akın ettiği Bakırköy Pazarı'nda en çok dikkat çeken ayakkabı, çanta, kıyafet tezgahları oluyor.

Mobilya dışında evle ilgili hemen hemen tüm ürünlerin tedarik edilebileceği Beşiktaş Semt Pazarı ise Beşiktaş Evlendirme Dairesi'nin karşısında cumartesi günleri misafirlerini ağırlıyor. Pazarda, bilinen markaların "ihraç fazlası" ürünleri uygun fiyata satın alınabiliyor.

Yastık, yorgan, perde, masa örtüsü, çanta, elbise, avize, eski fotoğraflar, çerçeveler, şapka eski ve yeni bilgisayar donanımlarıyla cep telefonlarının satıldığı ve "Feylesof" olarak bilinen Dolapdere'deki pazar da AVM'lerde aradığını bulamayan ya da sadece gezmek için gelen İstanbulluları ağırlamaya devam ediyor.

Kaynak: AA