Soma Sanık Avukatlarının İşçilere 'Sen' Hitabına Tepki

Soma maden faciasına ilişkin görülen davada sanık avukatlarının, tanık olarak ifadelerine başvurulan işçilere ‘sen’ diye hitap etmesi müşteki avukatlarının, "Patrona siz, işçiye sen diyemezsiniz" tepkisine neden oldu.

Soma’da 301 işçinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan davanın 21. duruşması tanıkların ve mağdurların ifadeleriyle devam ediyor. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada ilk ifadeyi madende şalterci olarak çalışan Ramazan Akkoç verdi. Olay öncesi bantların birden durduğunu ifade eden Akkoç, telefonla yetkililere haber vermek istediğini ancak telefonların arızalı olduğunu söyledi.

Akkoç, “Ben ne yapacağımı düşünürken yanıma amir geldi, ’dışarı çıkalım’ dedi.

Onun ceketi diğer taraftaydı, onu aldım geldim. Bu sırada siyah bir duman bizim tarafa doğru gelmeye başladı.

Amirim H panosuna gitmemi istedi. Oradaki arkadaşlara dumanı haber verdim. Gaz maskelerimizi taktık. Bir süre sonra da mavi bir boru vardı, şefimiz hava almak için onu kesmemizi söyledi, onun havasını kullandık" dedi.

“HELALLEŞTİK”

Dumanın yoğunlaşması ile takatlerinin kalmadığını belirten Akkoç, bunun üzerine herkesin birbirine ‘Hakkını helal et’ diyerek helalleştiğini, ancak kurtarma ekiplerinin gelmesiyle çıkışa doğru sürünerek ve emekleyerek çıktıklarını ifade etti.

Çalıştığı alanda bir tane bile yangın tüpü olmadığını dile getiren Akkoç, madende çalışanlara da tehlike anında neler yapması gerektiği yönünde hiçbir bilgi verilmediğini ifade etti.

“PATRONA SİZ ,İŞÇİYE SEN DİYORSUNUZ”

Sanık avukatlarından Yusuf Koçyiğit’in, Akkoç’a soru sorarken "sen" diye hitap etmesine müşteki avukatları "patrona ’siz’, işçiye ’sen’ mi oluyor" şeklinde tepki gösterdi. Müşteki avukatları Koçyiğit’in soru sormak yerine yorum yaptığını ileri sürerek mahkeme heyetine itirazda bulundu. Koçyiğit yargılamanın engellendiğini iddia etti, bu sırada müşteki ve sanık avukatları arasında tartışma yaşandı. Akkoç, sanıklardan şikayetçi olduğunu söyledi.



MAĞDUR KOÇAN: “BENİ TANIYOR MUSUNUZ?”

Mahkeme Başkanı ardından maden faciasında kardeşini kaybeden Yusuf Koçan’ın ifadesini almak için çağırdı. Koçan, kürsüye çıkarken tutuklu sanıklara dönerek "Beni tanıyor musunuz?" diyerek işaret parmağını salladı. Bunun üzerine sanık avukatları "tehdit var" diyerek tepki gösterdi. Koçan, "Beni tanıyıp tanımadıklarını sordum sadece" dedi.

Sanık avukatlarının itirazı üzerine Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı duruşmaya 10 dakika ara verdi. Bu arada Koçan da kürsüden inerken fenalaştı ve sağlık görevlileri hemen Koçan’a müdahale etti.

Aranın ardından Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, Koçan’ın daha sonra ifadelerine tekrar başvurulacağını ve dinleneceğini ifade ederek, tanıklardan Mustafa Bostancı’nın ifadesine başvurdu. Olay anında U3 bölgesinde tarama yaptıklarını belirten Bostancı, olayın dinamit patlatıldıktan 15-20 dakika sonra meydana geldiğini ve dinamit atımından sonra etrafı duman sardığını söyledi.

Hemen teniz hava çıkışına ilerlediklerini ve çıktıklarını belirten Bostancı, durumu izleme bölümüne bildirdiklerini ifade etti.

“KÖMÜRLER SICAK ÇIKIYORDU”

Bostancı, son dönemlerde ocağın bazı bölgelerinde sıcak kömür çıktığını kaydederek, ayrıca daha önce madenden günde 50-60 kamyon kömür çıkarılırken, son dönemlerde sayının 70-80 kamyona çıktığını, en çok kömür çıkaran vardiya amirinin fotoğrafının panoya asıldığını belirtti.

Bostancı yaklaşık 4.5 yıldır çalıştığı Soma Kömür A.Ş.’de gaz maskelerine de 6 ayda bir bakım yapıldığını ifade etti.

Bostancı ifadesini verirken kendisine soru sormak isteyen tutuklu sanıklara "şef" diye hitap etti. Bunun üzerine mağdur avukatlarından Can Atalay, "Sanıkların tanıklara soru sormasındaki mahiyet açıkça görülüyor, yaşanan baskı görülüyor. Bunu dikkate almalısınız” dedi.

İşçi yakınları da Mustafa Bostancı’ya bazı ifadelerinden dolayı tepki gösterdi.

Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, duruşmaya öğle arası verdi. Aranın ardından mağdur ve tanıkların dinlenmesine devam edilecek.
Kaynak: İHA