Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov Kocaeli'de

Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Özerk Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov, "Türkiye'ye her gelişimizde yeni insanlarla tanışmaya, yeni imkanları öğrenmeye ve yeni fırsatlar elde etmeye çalışıyoruz" dedi.

Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'nun ev sahipliğinde İzmit'te bir otelde onuruna verilen akşam yemeğinde konuşan Minnihanov, Türkiye'ye her geldiğinde kendisini evine dönmüş gibi hissettiğini belirterek, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha önceki nesillerden kendilerine devredilen ortak din, dil ve kültür sayesinde oluşan ilişkiler olduğunu söyledi.

Bu sene Türkiye'ye üçüncü gelişi olduğuna dikkat çeken Minnihanov, "Türkiye'ye her gelişimizde yeni insanlarla tanışmayı, yeni imkanları öğrenmeyi ve yeni fırsatlar elde etmeye çalışıyoruz. Türk halkının ne kadar atılgan, ne kadar çalışkan olduğunu görüyoruz ve her gelişimizde öğrenebileceğimiz birşeyleri alıp memleketimize götürüyoruz. Fakat tüm bu temaslarımızın temelinde iş çevrelerinin kontakları olması gerekiyor. Onlar sayesinde de belediyelerimizin arasındaki işbirliği kuruyorlar" ifadelerini kullandı.

Minnihanov, Kurban Bayramı öncesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleriyle Moskova Merkez Camisi'nin açıldığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Bu caminin açılmasında Türk arkadaşlarımızın da katkısı çok büyüktür. Bir yıl öncesine kadar çalışmalar yürütülürken Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynutdin işlerin ne kadar ağır gittiğini anlattı. Ben de Tataristan'a dönünce Türk müteahhitlere bize bu konuda yardımcı olmalarını rica ettim ve görüyorsunuz hep birlikte böyle bir caminin açılışına tanıklık ettik. Türk kardeşlerimiz ve Türk hükümeti sayesinde çok güzel bir cami oldu."

- "Türkiye ve Tataristan yakın ilişkilere sahip iki dost ülke"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise konuşmasına ''dost ve kardeş ülke'' Tataristan'ın Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov'u Türkiye'de ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyduklarını söyleyerek başladı.

Türkiye ve Tataristan'ın yakın ve samimi ilişkilere sahip iki dost ve kardeş ülke olduğunu vurgulayan Işık, bunun yanında iki ülkenin önemli düzeyde ticari ilişkilere de sahip olduğunu kaydetti.

Işık, Minnihanov'un 2014 yılında çeşitli vesilelerle Türkiye'yi üç defa  ziyaret etmesinin bu dostluk ve işbirliğinin en güzel göstergelerinden olduğunu dile getirerek, "Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak başta Tataristan Cumhuriyeti Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Bilgi İletişim Bakanlığı olmak üzere, Tataristan'daki muadil kurum ve kuruluşlar ile daha yakın işbirliği arzumuzu yineliyoruz. Tataristan'ın teknoloji alanındaki yaptığı çalışmalar, kurduğu teknoparklar ve uydu kentler, bilim ve teknoloji zemininde işbirliğini geliştirmemize fırsat sağlıyor" diye konuştu.

KOSGEB ve TSE başta olmak üzere Bakanlığın ilgili kuruluşlarının Tataristan ile irtibat ve işbirliği halinde olduğunu anlatan Işık,  "Bu bağlamda karşılıklı anlaşmalar ve ziyaretler gerçekleştirilmektedir. Bilim ve teknoloji alanında TÜBİTAK, patent alanında TPE, şeker sektörüne ilişkin ortaklıklarda Şeker Kurumu ile işbirlikleri gerçekleştirme imkanı bulunmaktadır. KOSGEB tarafından yürütülen Tataristan Ekonomi Bakanlığı ile mutabakat zaptı imzalanmasına yönelik çalışmaları da kısa sürede sonuçlandırmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

- "Türk firmalarının Tataristan'daki yatırımları 1,5 milyar dolar seviyesinde"

Bakan Işık, 1990 yılında müteahhitlik alanında başlayan iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin çeşitlenerek büyüdüğüne işaret etti.

Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün Türk firmaların Tataristan'daki yatırımları 1,5 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. Bu rakam, Tataristan'daki toplam yabancı yatırımların dörtte birini oluşturmaktadır. 2014 yılı itibariyle Tataristan Cumhuriyeti ile ihracatımız 325 milyon dolar, ithalatımız ise 183 milyon dolardır. Bunu memnuniyetle karşılamakla birlikte bu rakamların iki kardeş ülkenin potansiyelini yansıtmaktan uzak olduğunu düşünüyorum. Sahip olduğumuz potansiyel ve tarihi bağlarımız bu işbirliğini daha da geliştirebileceğimizi gösteriyor."

Tataristan Cumhuriyeti'nin Rusya Federasyonu içerisindeki rolünü bildiklerini ve sanayi özelinde üretim potansiyelini yakından takip ettiklerini belirten Işık, "Tataristan Cumhuriyetinin elde ettiği başarılardan dolayı biz de mutluluk duyuyoruz. Bu bağlamda; kamyon, uçak ve helikopter üretimindeki geldiği seviye ve önemli bir fosil yakıt üretim merkezi olması Tataristan'ın değerini arttırıyor. Kocaeli, Bursa, Sakarya, Eskişehir gibi illerimizden oluşan bu bölge de Türkiye'nin otomotiv ve havacılık sektörlerinde büyük bir ağırlık taşıyor. Bakanlığımız Sakarya'nın Karasu ilçesinde Karasu Otomotiv İhtisas Endüstri Bölgesini ilan etmiştir. Kurulum çalışmalarını sürdürdüğümüz bu bölgeyle de Tataristan arasında çok sıkı bir işbirliği tesis edileceğine inanıyorum" açıklamasında bulundu.

Bakan Işık, gerek Türkiye gerek Tataristan arasındaki her türlü ilişkinin ilerleyen dönemde daha üst seviyelere tırmanacağına inandığını dile getirerek, 13 Eylül'de yapılan son seçimlerde yüzde 94,5 oy oranı ile tekrar Cumhurbaşkanı seçilen Minnihanov'a başarılar dilediğini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından basına kapatılan yemeğe, misafir heyetten Tataristan Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı İldar Mingaleyev, Tataristan Sağlık Bakan Yardımcısı İldar Fatihov, Tataristan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şamil Ageev, Rusya Federasyonu'nun İstanbul Başkonsolosu Andrey Podelyshev'in yanı sıra il protokolü katıldı.

Kaynak: AA