'Kongre Müzesi'ni Ziyaretçilerin Beklentisi Şekillendirecek

Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı Erzurum Kongresi'ne ev sahipliği yapan tarihi binadaki "Kongre Müzesi"nin daha fazla ilgi görmesi için çalışma başlatıldı.

Erzurum Kongresi'nin atmosferinin yaşatıldığı Kongre Müzesi, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünce gerçekleştirilecek çalışma ve yeni bir anlayışla kent turizminin hizmetine sunulacak.

İl müdürlüğünün müzenin daha fazla ilgi görmesi hedefiyle nisan ayında başlattığı çalışmada, müzeye gelenlerin bilgilerine ilişkin profilleri çıkarılarak, müzeyle ilgili görüşleri ve ne bulmak istediklerine ilişkin beklentileri günlük olarak toplanmaya başlandı.

Erzurum Kültür ve Turizm Müdür Vekili Hasan Mazlumoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Erzurum Kongresi binasının Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı ve Türk milletinin geleceğinin şekillendiği çok önemli bir tarihsel öneme sahip olduğunu söyledi.

Müze olarak ziyarete açık binanın, tüm bu taşıdığı öneme karşın yeterince ilgi görmediğini dile getiren Mazlumoğlu, bu tarihsel değerin turizm ve tarihsel açıdan gereken karşılığı bulması için yeni bir restorasyon ve düzenlemeye gideceklerini belirtti.

-Çalışmaya ziyaretçiler yön verecek

Mazlumoğlu, bu çalışmadan etkili bir sonuç alabilmek için müzede nisan ayından itibaren günlük ziyaretçi profilini çıkarmaya başladıklarını anlatarak, şunları kaydetti:

"Kongre binasını iyi tanımak, bunun için de bu tarihsel değerin karakterini ve izleyici profilini bilmek lazım. Bunu tespit edebilmek için biz de kongre binasıyla ilgili restorasyon öncesi günlük istatistik tutuyoruz. Türkiye'nin hangi vilayetlerinden ne kadar kişi geliyor, nasıl bir müze düzeni istiyor, bunu tespit etmeye çalışıyoruz. Buraya gelenlerin profilini doğru bir şekilde çıkarttığımız zaman ona göre sergi düzeni ve görevlendirmeler yapabileceğiz. Yapılacak yeni restorasyonla daha doyurucu bir şekilde buranın tanıtımı yapacağız."

-En çok ziyaretçi İstanbul'dan

Mazlumoğlu, nisan ayından bu yana tuttukları istatistiklere göre, Kongre Müzesi'ni 6 aylık süreçte 77 ilden 48 bin 369 kişinin ziyaret ettiğini bildirdi.

Ziyaretçilerin geldikleri şehirler bakımından müzeye en fazla ilgiyi 2 bin 552 kişiyle İstanbulluların gösterdiğini belirten Mazlumoğlu, bunu 2 bin 197 kişiyle Erzurum'dan, 2 bin 114 kişiyle de Ankara'dan gelen ziyaretçilerin izlediğini söyledi.

Mazlumoğlu, müzenin, yurt dışından da İran, Azerbaycan, Fransa, Ermenistan, İtalya, Danimarka, İsviçre, Çin, Rusya, Yunanistan, Almanya ve ABD'den ziyaretçi çektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA