'Çini Sanatı' Altınköy'de

Misafirlerine Türk gelenek ve göreneklerini daha yakından tanıtan Altınköy Açık Hava Müzesi’nde, bu hafta sonu “çini yapımı” etkinliği gerçekleştirildi.

'Çini Sanatı' Altınköy'de
Altınköy Açık Hava Müzesi’ni ziyarete gelen çocuklar, köy meydanında 35 yıldır çini sanatıyla uğraşan, “Efsane Mehmet” lakaplı Mehmet Yıldırım tarafından gerçekleştirilen etkinliğe katıldı.

Bir ruh ve güzellik sanatı olan “çini”nin nasıl yapıldığına, bu geleneksel Türk sanatının çamurdan nasıl hayat bulduğuna şahit olan ziyaretçiler, keyifli anlar yaşadı. Ziyaretçiler, bu anları bol bol görüntülemeyi de ihmal etmedi. Çini yapımı her zaman olduğu gibi en çok çocukların ilgisini çekti.

“35 YILDIR ÇİNİ YAPIYORUM”

Bu sanat dalıyla 35 yıldır uğraştığını, bu zamana kadar pek çok öğrenci yetiştirdiğini söyleyen Efsane Mehmet, “Çini geleneksel el sanatlarımızdan. Çini bir ruh, bir güzellik sanatı. Etrafımızdaki güzellikleri bu toprakla özdeşleştirmeye çalışıyoruz. Çini bizim mayamızdır. Toprak da insanlığın mayasıdır. İnsan bilinçli ya da bilinçsiz toprağı çiğnerken, Mehmet Akif’in, ‘Bastığın yerleri toprak diyerek geçme tanı’ dediği gibi, düşünerek tanıyarak basmalı. Biz toprağımıza en güzel şekilleri verip, rafların üzerine kaldırmaya çalışıyoruz” dedi.

Altınköy’de kendilerine gösterilen ilgiden çok memnun kaldıklarını söyleyen Efsane Mehmet, özellikle çocukların bu sanat dalını yakından tanımasına aracı olduğu için Başkan Tiryaki’ye ve Altındağ Belediyesi’ne teşekkür etti.

“TÜM ÇOCUKLARIMIZI ALTINKÖY’E DAVET EDİYORUM”

Altınköy’ün özellikle çocuklar için çok önemli bir eğlenme ve öğrenme yeri olduğunu belirten Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, “Çocuklarımız burada doğal hayatın tüm geleneklerini, köy hayatının tüm güzelliklerini ve yurdumuzun çeşitli yörelerinin etkinliklerini görebiliyor. Ayrıca pek çoğunu da yaşama imkanı buluyor. Tüm çocuklarımızı Altınköy’deki bu güzellikleri yakından görmeye davet ediyorum” dedi.

Kaynak: İHA