Bilim Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık Açıklaması

Tataristan Cumhurbaşkanı’nın Kocaeli’ye gelmesi onuruna Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’nun düzenlediği yemek organizasyonu öncesinde bir konuşma yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Türk firmaların Tataristan’daki yatırımları 1 buçuk milyar dolar seviyesindedir. Bu rakam, Tataristan’daki toplam yabancı yatırımların dörtte birini oluşturmaktadır" dedi.

Bilim Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık Açıklaması
Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov çeşitli temaslarda bulunmak amacıyla Kocaeli’ye geldi. Tataristan Cumhurbaşkanı’nın Kocaeli’ye gelmesi onuruna Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu bir yemek organizasyonu düzenledi.

Yemeğe; Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov ile birlikte Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Haluk Görgün, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü ve çok sayıda davetli katıldı.

Yemek öncesi bir selamlama konuşması yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Dost ve kardeş ülke Tataristan Cumhurbaşkanı Sayın Rüstem Minnihanov’u ülkemizde ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bu vesileyle de zat-ı alinize ve heyetinize tekrar hoş geldiniz diyorum. Sayın Cumhurbaşkanı’nın ülkemize bu ziyaretlerinin güçlü olan iki ülke ilişkilerinin daha gelişmesine katkı sağlayacağına inanıyorum. Türkiye ve Tataristan yakın ve samimi ilişkilere sahip iki dost ve kardeş ülkedir. Bunun yanında, iki ülke önemli düzeyde ticari ilişkilere de sahiptir. Sayın Cumhurbaşkanı’nın 2014 yılında çeşitli vesilelerle üç defa ülkemizi ziyaret etmesi bu dostluk ve işbirliğinin en güzel göstergelerindendir. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, başta Tataristan Cumhuriyeti Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Bilgi İletişim Bakanlığı olmak üzere, Tataristan’daki muadil kurum ve kuruluşlar ile daha yakın işbirliği arzumuzu yineliyoruz. Tataristan’ın teknoloji alanındaki yaptığı çalışmalar, kurduğu teknoparklar ve uydu kentler, bilim ve teknoloji zemininde işbirliğini geliştirmemize fırsat sağlıyor. KOSGEB ve TSE başta olmak üzere Bakanlığımızın ilgili kuruluşları Tataristan ile irtibat ve işbirliği halindedir. Bu bağlamda karşılıklı anlaşmalar ve ziyaretler gerçekleştirilmektedir. Bilim ve teknoloji alanında TÜBİTAK, patent alanında TPE, şeker sektörüne ilişkin ortaklıklarda Şeker Kurumu ile işbirlikleri gerçekleştirme imkanı bulunmaktadır. KOSGEB tarafından yürütülen Tataristan Ekonomi Bakanlığı ile Mutabakat Zaptı imzalanmasına yönelik çalışmaları da kısa sürede sonuçlandırmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

İki ülke arasındaki ticari ilişkilere değinen Bakan Işık, “1990 yılında müteahhitlik alanında başlayan ticari ilişkilerimiz çeşitlenerek büyümüştür. Bugün Türk firmaların Tataristan’daki yatırımları 1 buçuk milyar dolar seviyesindedir. Bu rakam, Tataristan’daki toplam yabancı yatırımların dörtte birini oluşturmaktadır. 2014 yılı itibariyle de Tataristan Cumhuriyeti ile ihracatımız 325 milyon dolar, ithalatımız ise 183 milyon dolardır. Bunu memnuniyetle karşılamakla birlikte bu rakamların iki kardeş ülkenin potansiyelini yansıtmaktan uzak olduğunu düşünüyorum. Sahip olduğumuz potansiyel ve tarihi bağlarımız bu işbirliğini daha da geliştirebileceğimizi gösteriyor. Tataristan Cumhuriyeti’nin Rusya Federasyonu içerisindeki rolünü biliyor ve sanayi özelinde üretim potansiyelini yakından takip ediyoruz. Tataristan Cumhuriyeti’nin elde ettiği başarılardan dolayı biz de mutluluk duyuyoruz. Bu bağlamda kamyon, uçak ve helikopter üretimindeki geldiği seviye ve önemli bir fosil yakıt üretim merkezi olması Tataristan’ın değerini artırıyor. Kocaeli, Bursa, Sakarya, Eskişehir gibi illerimizden oluşan bu bölge de Türkiye’nin otomotiv ve havacılık sektörlerinde çok büyük bir ağırlık taşıyor. Bakanlığımız Sakarya - Karasu’da Karasu Otomotiv İhtisas Endüstri Bölgesini ilan etmiştir. Kurulum çalışmalarını sürdürdüğümüz bu bölgeyle de Tataristan arasında çok sıkı bir işbirliği tesis edileceğine inanıyorum. Gerek Türkiye gerek Tataristan siyasi ve diplomatik açıdan birbirlerine çok önem veren iki ülkedir. Aynı duygu ve düşüncelerin iş dünyamız tarafından da paylaşıldığını biliyor, ilerleyen dönemde her türlü ilişkimizin çok daha üst seviyelere tırmanacağına inanıyorum. Bu vesileyle, 13 Eylül 2015’te yapılan son seçimlerde yüzde 94,5 oy oranı ile tekrar Cumhurbaşkanı seçilen Sayın Rüstem Minnihanov’a tebriklerimizi ve başarı dileklerimizi iletiyorum. Türkiye ve Tataristan arasındaki işbirliğinin, dostluk ve kardeşlik bağlarının ebedi olmasını temenni ediyor, saygılarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov ise, “Bu temaslarımız dün meydana gelen ya da bir günde meydana gelen temaslarımız değildir. Onlar bizim daha önceki nesillerimiz tarafından devredilen ortak dil ve din sayesinde oluşan temaslarımızdır. Bu sene bu benim üçüncü gelişim Türkiye’ye. Farklı ve çeşitli illeri ziyaret ettik ve her ziyaretimiz sonucunda biz bir neticelere varıyoruz ve her gelişimizde yeni insanlarla tanışıyoruz. Yeni imkanlar öğrenmeyi, yeni fırsatlar elde etmeye çalışıyoruz. Biz sadece bu temasları kurmak için değil, biz kendimiz için Türkiye’de yeni bir şeyler öğreniyoruz. Türkiye halkının ne kadar atılgan ne kadar çalışkan olduğunu görüyoruz. Her gelişimizde öğrenebileceğimiz bir şeyleri alıp memleketimize götürüyoruz. Bu temaslarımızın temelinde bizim işçilerin ortakları olması gerekiyor ve onların sayesinde de bizim belediyelerimiz de bu alanda iş birliği kuruyorlar” dedi.

Kaynak: İHA