AİHM'den Gizli Kameraya Ceza

AİHM, Türkiye’de misyonerlik yaptığı belirtilen kişinin gizli kamera ile kaydının alınıp televizyonda izinsiz yayınlanması nedeniyle yaptığı başvuruda ihlal kararı verdi

PARİS – Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’de gizli kamera ile kaydı alınıp televizyonda görüntüleri yayınlanan Avustralya vatandaşının yaptığı başvuruyu haklı buldu.

Türkiye’de Hristiyanlık dinini yaymak için misyonerlik faaliyetlerinde bulunduğu belirtilen Dion Ross Bremner’in 2006 yılında yaptığı başvuruyu karara bağlayan AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin özel ve aile yaşamına saygı ile ilgili 8. maddesinin ihlal edildiğine hükmetti.

AİHM gerekçeli kararında, başvuru sahibinin izni olmadan yayınlanan görüntülerinin "buzlanmadan" televizyon belgeselinde kullanılması ile insan hakları ihlali yapıldığına hükmetti.

Türkiye karar gereği, başvuru sahibine 7 bin 500 avro maddi tazminat ödeyecek.

Söz konusu belgeselde, görüntüleri yayınlanan kişinin Türkiye’de gizli bir şekilde Hristiyan dinini yaymak için misyonerlik yaptığı belirtilmişti.

Hem gazeteci olduğu hem de Katolik bir yayınevinde çalıştığı bildirilen şikayet başvurusu sahibi, gizli bir şekilde görüntülerini çeken televizyon ekibi ile birlikte bir gün süre ile gözaltında tutulmuştu.

Savcılık tarafından İslam’a hakaret suçundan soruşturma açılan başvuru sahibi ile ilgili davada mahkeme takipsizlik kararı vermişti.

Başvuru sahibinin, televizyon sunucusu ve program yapımcısı hakkında açtığı dava ise, halkı bilgilendirmeye yönelik yayın yapıldığı gerekçesiyle reddedilmişti.
Kaynak: AA