2. Uluslararası İslam Ticaret Hukuku Kongresi'ne Doğru

Konya Ticaret Odası (KTO), Necmettin Erbakan Üniversitesi ve KTO Karatay Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen 2. Uluslararası İslam ve Ticaret Hukuku Kongresi, 15-18 Ekim tarihlerinde Konya'da gerçekleştirilecek.

Kongre Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Bayyiğit, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade ile birlikte KTO'da düzenlediği basın toplantısında kongreye ilişkin bilgiler verdi.

Bayyiğit, kongrenin hedefinin, iş dünyasının her geçen gün daha da çeşitlenen ve karmaşık hale gelen problemlerine, İslam hukukunun ilke, hüküm ve amaçları çerçevesinde çözümler üretmek olduğunu söyledi.

Kongrenin ilkinin 1996 yılında gerçekleştirildiğini anımsatan Mehmet Bayyiğit, kongrenin 3'üncüsünün 2019, 4'üncüsünün de 2023 yılında gerçekleştirilmesinin planlandığını aktardı.

Prof. Dr. Bayyiğit, kongrenin, "Hoşgörünün başkenti Konya"da yapılacak olmasının ayrı bir önem arz ettiğini dile getirerek, "Sonuçlarının ulaşacağı coğrafya, müzakere edileceği akademik camia ve en önemlisi ses getireceği İslam dünyası göz önünde bulundurulduğu zaman, 'çarpan etkisi' çok fazla bir kongre olacağı aşikardır" dedi.

Kongreye İslam dünyasının yetiştirdiği 15'i yurt dışından 60 ilim adamının katılacağını bildiren Mehmet Bayyiğit, Türkiye'den önemli fıkıhçıların yanı sıra Katar, Ürdün ve Malezya gibi pek çok İslam ülkesinden, görüşleri Müslümanlar tarafından kabul gören İslam alimlerinin de kongrede olacağını bildirdi.

- Kongre 6 oturum yapılacak

Bayyiğit, kongrenin 6 oturum şeklinde gerçekleştirileceğini vurgulayarak, "Yeni Ticaret Uygulamaları", "Zekat", "Faiz", "Borsa" ve "Sigorta" başlıklı oturumlarda, bu konularla ilgili iş dünyasının problemlerinin tartışılıp cevap bulunmaya çalışılacağını, son oturumda ise sonuç bildirilerinin sunulacağını belirtti.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise dünyada çok ciddi ekonomik krizlerin, bu krizlere bağlı olarak sosyal çalkantıların olduğunu ifade etti.

Bu sosyal çalkantılardan da en çok etkilenen ülkelerin İslam ülkeleri olduğunu vurgulayan Şeker, 1996 yılında ilki gerçekleştirilen bu kongrenin hayırlı olmasını diledi.

- "Türkiye çok ciddi bir umut"

KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade de İslam dünyasının içinde olduğu sıkıntılara dikkati çekti.

Türkiye'nin İslam ülkelerine lider olabilecek konumda olduğunu anlatan Sade, "Dünyada, Türkiye kadar kendisini geliştiren bir ülke yok. Anlıyoruz ki bu durum birilerini rahatsız ediyor. Şu an Türkiye çok ciddi bir umut. Bu kongre ile ülkemizin yanı sıra dünyayla da ilgilenerek daha fazla güçlenmemiz lazım ki başkaları hedeflerine ulaşamasın" ifadelerini kullandı.

Konya Dedeman Otel'de gerçekleştirilecek kongreye girişlerin ücretsiz olacağı da bildirildi.

Kaynak: AA