Validen 'Çilek Üretin' Çağrısı

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Perşembe ilçesindeki çilek üreticilerine seslenerek “Ne kadar çok üretirseniz alıcılar Hint’ten de, Yemen’den de, Rusya’dan da gelir. Yeter ki üretin” dedi.

Validen 'Çilek Üretin' Çağrısı
Perşembe ilçesinde ‘Perşembe’de Çileğin Dünü, Bugünü ve Yarını’ konulu panel gerçekleştirildi.

Perşembe Belediyesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen panele Vali İrfan Balkanlıoğlu, Ordu Milletvekili Oktay Çanak, Perşembe Kaymakamı Ahmet Arık, Perşembe Belediye Başkanı Kemal Bahtiyar, İl Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, ODÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof.Dr.Ali İslam, Doç.Dr.Kürşat Korkmaz, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, Arıcılar Birliği Başkanı Necati aydın ve çilek üreticileri katıldı.

“ÜRETİMİ TEŞVİK ETMELİYİZ”

Panelde bir konuşma yapan Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Ordu’da ekonominin fındığa dayalı olduğuna vurgu yaparak, alternatif ürünlerin önemine dikkat çekti ve çilek üretiminin teşvik edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Vali Balkanlıoğlu, “Çilek çok üretilirse alıcılar Hint’ten Yemen’den ayağınıza kadar gelir alır. Ama az olursa kendin pazarlamak ve uğraşmak durumunda kalırsın. Bir çok ticari alanda insanlar birbirine rakiptir. Çilekte öyle değildir. Ne kadar çok üretilirse, ne kadar çok olursa, piyasa oradan oluşuyor. Tonlarca çilek üretilebilse alıcısı Rusya’dan bile gelebilir. Bu nedenle çok üretmek, birbirimizi teşvik etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Vali Balkanlıoğlu, ”Bu bölgenin çileği son derece lezzetli, aroması mükemmel ve doyumsuz bir tadı var” diyerek, panelin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

“ÇİLEK BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR”

Panele konuşmacı olarak katılan ODÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof.Dr.Ali İslam, çileğin kendine özgün renk, tat ve aromasının önemli olduğunu, zengin vitamin ve mineral madde içerdiğinden dolayı üretici tarafından tercih edildiğini söyleyerek, ”Çilek, antikanserojen bir ürün, bağışıklık sistemini de güçlendirir” dedi.

Dünyada 7 milyon ton çilek üretildiğini ve ilk sırada ABD’nin yer aldığını belirten Prof.Dr.Ali İslam, “376 bin ton ile Türkiye, ikinci yada üçüncü sırada yer alıyor. Çilek, en çok Ege ve Akdeniz Bölgesi’nde yetiştiriliyor. Son dönemlerde Ordu’da da büyük bir ivme kazandı. Geçmiş yıllarda Perşembe’de çilek festivalleri yapılırdı. Artık üretim yok. Aile işletmesine uygun, yüksek kazanç sağlayan çilek Perşembe’de kültürel miras olarak düşünülmeli ve devam ettirilerek genişletilmeli” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, Vali İrfan Balkanlıoğlu tarafından ODÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof.Dr.Ali İslam, Doç.Dr.Kürşat Korkmaz ve çilek üreticisi Abdullah Kılıç’a birer plaket verildi.

Kaynak: İHA