Dünya Artrit Günü'nde 'Eline Sağlık Gelsin'

Artrit hastalığı hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl 12 Ekim Dünya Artrit Günü olarak anılmaktadır. “Dünya Artrit Günü”, ülkemizde Türkiye Romatoloji Derneği (TRD) tarafından Romatizma Hastaları Bilgilendirme ve Destekleme Derneği’nin de (Romaturka) katılımıyla düzenlenen, “Eline Sağlık Gelsin’’ sloganıyla yapılan çeşitli etkinliklerle ele alınacak.

Dünya Artrit Günü'nde 'Eline Sağlık Gelsin'
Türkiye Romatoloji Derneği(TRD) tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Artrit tek bir hastalık olmayıp eklem yerlerinde görülen şişliğin (eklem iltihabı) genel adıdır. Çocuklar da dahil olmak üzere her yaştan insanı etkileyebilmektedir. Romatoid Artrit (RA), beyaz ırkta sık görülen romatizmalardan biridir. Ülkemizdeki erişkin nüfusta, her 1000 kişinin 5’inde RA olduğu tahmin edilmektedir. Ailesinde RA veya iltihaplı romatizması olanlarda daha sık görülür” denildi.

KADIKÖY’DE HASTALAR, HALK VE HEKİMLER SOKAK ETKİNLİĞİNDE BİR ARAYA GELİYOR

Dünya Artrit Günü nedeniyle İstanbul ve diğer illerde bir dizi etkinlik yapılacağı belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Romatizmalı hasta ve hasta yakınlarının hastalıklarına rağmen daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürdürmelerine katkı sağlamak, artritle mücadelede kamuoyunun bu önemli sağlık sorununa dikkatini çekmeyi hedefliyoruz. 12 Ekim Pazartesi günü saat 10.00 itibariyle Kadıköy İskele Meydanı’nda açılacak çadırda, hekimler tarafından halka bilgilendirme yapılacak; ayrıca hastalıklarla ilgili broşür dağıtımı, artrit hastalığında erken tanı ve tedavinin önemine dikkat çekmek için yapılacak Flipbook aktivitesi (animasyonlu fotoğraf çekimi ve hareketli albüm) ve hatıra şapka dağıtımı yapılacak. Hastalar ve hasta yakınları bu hastaların hareket özgürlüğüne vurgu yapmak üzere alanda bulunacaklar. İstanbul haricinde Ankara, Gaziantep ve Bursa’da ise üniversitelerin konferans salonlarında Halk Toplantıları düzenlenecek. Bu illerde yaşayan halkımızı bekliyoruz.”

DÜNYA ARTRİT GÜNÜ NEDENİYLE DÜZENLENECEK DİĞER ETKİNLİKLER:

11 Ekim Pazar - ANKARA

BİSİKLET ETKİNLİĞİ

Eymir Gölü

Saat: 15.00

Dünya Artrit Günü nedeniyle, "Hareket değerlidir, harekete geçin" sloganıyla; Romatizma Hastaları Bilgilendirme ve Destekleme Derneği (Romaturka), Türkiye Romatoloji Derneği’nin (TRD) desteğiyle, Eymir Gölü’nde hasta, hasta yakınları ve halkın katılımıyla bisiklet etkinliği gerçekleştirilecek.

12 Ekim Pazartesi - İSTANBUL

HALK TOPLANTISI

Fatih Üniversitesi Maltepe Hastanesi

Saat: 11.00

Türkiye’de Romatolojik Hastalıklar, Romatoid Artrit’te Tanı ve Tedavi, Ankilozan Spondilit’te Tanı ve Tedavi konularının paylaşılacağı; artrit hastaları, halk ve hekimlerin bir araya geleceği Halk Toplantısı düzenlenecek.

12 Ekim Pazartesi - ANKARA

HALK TOPLANTISI

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Binası, Toplantı Salonu

Saat: 13.30

Artrit ve diğer romatizmal hastalıklara dikkat çekmek amacıyla hekimler, hasta-hasta yakınları ve halk bir araya gelecek. Hastalıklarla ilgili bilgilendirme broşürü dağıtımı yapılacak.

12 Ekim Pazartesi - GAZİANTEP

HALK TOPLANTISI

Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Oditoryumu

Saat 12.00

Hekimler tarafından Romatolojide sık görülen problemler hakkında bilgilendirme yapılacak, hasta ve hasta yakınları hikayelerini paylaşacak. Ayrıca konferans öncesinde hastalıklarla ilgili broşür dağıtımı yapılacak.

14 Ekim Çarşamba - BURSA

HALK TOPLANTISI

Uludağ Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi İç Hastalıkları Konferans Salonu

Saat: 11.00

Hekimler tarafından Romatolojide sık görülen problemler hakkında bilgilendirme yapılacak, hasta ve hasta yakınları hikayelerini paylaşacak. Ayrıca konferansta hastalıklarla ilgili broşür dağıtımı yapılacak.

Romatizmal hastalıklarla ilgili en doğru başvuru kaynağı: www.romatizmatv.com
Kaynak: İHA