Lübnan Çalışma Bakanı Kazzi Açıklaması

"Hizbullah, 2006'dan bu yana İsrail'e tek bir kurşun bile atmadı. O nedenle artık bir direniş hareketi değildir ve Yemen'den Irak'a, Suriye'ye, Lübnan'a kadar İran'ın bölgede girdiği savaşlara katılan bir İran tugayı haline gelmiştir"

Lübnan Çalışma Bakanı Sican Kazzi, "Hizbullah'ın artık bir direniş hareketi olmaktan çıkıp İran'ın uzantısı haline geldiğini" söyledi.

AA muhabirine konuşan Kazzi, "Hizbullah, 2006'dan bu yana İsrail'e tek bir kurşun bile atmadı. O nedenle artık bir direniş hareketi değildir ve Yemen'den Irak'a, Suriye'ye, Lübnan'a kadar İran'ın bölgede girdiği savaşlara katılan bir İran tugayı haline gelmiştir" dedi.

Hizbullah'ın silah bırakmaması ve kendi isteklerini başkalarına empoze etmesiyle ülkeyi parçalayan ya da hegemonya kurmaya çalışan bir hareket halini aldığını ifade eden Kazzi şunları söyledi:

"Hegemonya, ülkeyi parçalamanın bir diğer ifadesidir. Hizbullah'ın ehemmiyeti de buradadır. Hareket ülkeyi yeniden bir araya getirebilir ancak şuan oynadığı rol Lübnan'ın birlik olmasına hizmet etmiyor. Lübnan bugün parçalanmış durumda, bunu inkar eden gerçeği görmüyor demektir."

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın birkaç ay önce yaptığı ve "Kudüs'e giden yol Zebedani'den geçer" yönündeki açıklamasıyla ilgili olarak ise "Lübnan'a giden yol Lübnan sınırlarından geçer. Dış mihraklarla bağlantı kurarak Lübnan'a, Kudüs'e ya da herhangi bir yere varmak isteyen ancak daha fazla şiddet biçer" ifadesini kullandı.

- "İşsizlik oranı mülteci göçüyle birlikte arttı"

Lübnan'daki işsizlik oranının yüzde 25'e ulaştığına dikkati çeken Kazzi, yaklaşık bir milyon 170 bin kişinin yoksulluk sınırının altında yaşadığına ve bu rakamın 2011 yılında başlayan Suriyeli mülteci göçüyle birlikte 210 bin arttığına işaret etti.

Çalışma bakanlığında Lübnanlı işçileri yabancıların bu istilasına karşı korumaya çalıştıklarını belirten Kazzi, "Sorumluluk tek başına Suriyelilerin değil. Suriyeli bir kriz yaşıyor, meşru ya da gayri meşru yollardan da olsa rızkını temine çalışıyor. Sorun Lübnanlı işverenlerin vatan duygusuna sahip olmamasından kaynaklanıyor. Suriyelilerin çoğu ikamet belgesiyle çalışıyor. İkamet belgesi 100 yıllık da olsa bu, yabancıların özellikle de Suriyelilerin çalışması için yeterli değildir" diye konuştu.

Lübnan'da bir milyon Suriyeli işçi bulunduğunu kaydeden Kazzi bunlardan sadece 3 bininin çalışma iznine sahip olduğunu geri kalan yüzde 99'luk kısmın kaçak olarak çalıştığını dile getirdi.
Kaynak: AA