'İlk Vapurdan Marmaraya Seyrü Sefer İstanbul' Sergisi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ tarafından düzenlenen sergi ziyarete açıldı

İSTANBUL - İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ tarafından düzenlenen "İlk Vapurdan Marmaraya, Seyrü Sefer İstanbul" sergisi ziyarete açıldı.

Taksim Metrosu Sanat Galerisi'ndeki sergiyi hazırlayan araştırmacı-yazar Akın Kurtoğlu AA muhabirine açıklamada bulunarak, sergide kronolojik bir sıralamayla 1820'lerden 2000'li yıllara, şehir hatları vapuru, otobüs, tramvay ve tren dahil tüm ulaşım araçlarına ait 150 fotoğrafın görülebileceğini ifade etti.

Kurtoğlu, İETT Genel Müdürlüğü, Şehir Hatları Genel Müdürlüğü ve Kültür AŞ'nin özel arşivlerinden toplanan fotoğrafların yer aldığı sergiye ilişkin, "İstanbul'un ulaşımı Seyrü Sefer konusu çok fazla bilinmemekte. Daha doğrusu yapılan çalışmalar, lokal çalışmalardan öteye geçmemekte. Bundan dolayı biz hepsini bir araya topladık. Bir bütünlük sağlamayı hedefliyoruz. Bu tür sergilerin Kültür AŞ tarafından tekrarlanması ve devam etmesi en büyük temennimizdir" ifadelerini kullandı.

İstanbul'un 1958'deki ilk teleferiğine kadar herşeyin sergide görülebilmesi için özen gösterildiğine vurgu yapan Akın Kurtoğlu, "Bunun haricinde jetonlar, biletler ve toplu taşıma araçlarına destek olabilecek hareket ve hat tabelaları ile yardımcı malzemeler de sergilenmekte" diye konuştu.

- Sergide 100 yıllık atlı tramvayın bileti görülebilecek

Sergide 100 yıllık atlı tramvay biletleri, şehir hatlarında kullanılan karton vapur biletleri, kıta atlama noktalarını gösteren otobüs biletleri, 40 yıl öncesine ait boğaz köprüsü geçiş bileti ve nostaljik tünel jetonları yer alıyor.

İstanbul'un ilk belediye otobüsünün ziyaretçileri karşıladığı sergi, İstanbulluların son iki asırda büyük değişim geçiren kent içi ulaşım araçlarının farkına varmaları, yaşadıkları şehrin özelliği ve güzelliğini hissedebilmeleri amaçlanıyor.

Ulaşımın ilklerinin yer aldığı sergide, ilk Türk Troleybüsü "Tosun", Boğaziçi'nin ilk vapuru "Buğu" ve bir İstanbul klasiği leylandlara ait nostaljik kareler ile eski tramvay, troleybüs, otobüs, araba vapuru, banliyö treni, minibüs, damalı taksi, dolmuş, şehir hatları vapuru ve faytonlara ait fotoğraflar da görülebilecek.

Açılışa Kurtoğlu'nun yanı sıra İBB Kültür AŞ Genel Müdürü Nevzat Kütük de katıldı. Sergi 23 Ekim'e kadar ziyaret edilebilecek.
Kaynak: AA