İzmir'de Taş Ocağı Eylemi

Kemalpaşa ilçesi Akalan Mahallesi'nde açılmak istenen taş ocağına karşı eylem yapan yöre sakinleri, şantiyeden çıkan iş makinesini taş atarak tahrip etti, arbedede 2'si jandarma 3 kişi yaralandı.

İzmir-İstanbul Otoyolu yapımında ihtiyaç duyulan dolgu malzemesinin temini için mahallelerinin yakınında taş ocağı açılmasına karşı çıkan Akalan sakinleri, tepki amacıyla ocak için kurulan şantiye yakınında toplandı. Jandarmanın "robocop" ekiplerinin önlem aldığı şantiyeden bir iş makinesinin kazı sahasına ilerlemesi üzerine mahalleliler, iş makinesi ile şantiye sahası ve çevresinde bulunan araçları taşladı.
Operatörünün kendini korumak için terk ettiği iş makinesi ve şantiyedeki bulunan mobil konteynerler atılan taşlardan hasar gördü. Kalkanlarla kendilerini koruyan jandarmalardan 2'si, bir basın kuruluşunun şoförü de atılan taşlardan yaralandı.
Yaşanan arbedenin ardından mahalleliler, araya giren yetkililer tarafından yatıştırıldı.
Olayın ardından şantiye sahasına gelen CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, ocağın açılmak istendiği alanın ev ve tarlalarına çok yakın olduğunu ileri sürerek buna tepki gösteren mahallelilere, konuyu İzmir Valisi Mustafa Toprak ile görüşeceği sözünü verdi. Yüksel, mahallelilerden, anayasal hak olarak tepkilerini ortaya koyarken taşkınlıkta bulunmamalarını istedi.

- İş makinesi şantiye döndü, mahalleli eyleme son verdi
Olay yerine gelen Kemalpaşa Kaymakamı Kamuran Taşbilek de mahallelilerle yaptığı görüşmede, taş ocağının kurulacağı yerin iddia edildiği gibi köye 500-600 metre mesafede değil bin 240 metre uzaklıkta olduğunu söyledi.

İtiraz edilen işletmenin ruhsatlı olduğunu, hukuk çerçevesinde buna itiraz edilebileceğini belirten Taşbilek, taş atma gibi davranışlarla bir sonuca varılamayacağını ifade etti.

Mahalleliler ise iş makinesinin şantiye sahasına dönmedikçe eylemlerine son vermeyeceklerini söyledi.

Görüşme sonrası iş makinesi şantiye alanına dönünce mahalleliler de eylemlerini sonlandırdı.
Kaynak: AA