İzmir'de ''sibirya''Manzaraları

Ege bölgesi, “Sibirya Ekspresi” ile donacak.

İzmir'de ''sibirya''Manzaraları
Küçük Menderes’teki sebze meyve üreticileri beklenen şiddetli don olayına karşı uyarıldı. Meteoroloji, Tire, Ödemiş ve Bayındır’da en düşük gece hava sıcaklıklarını Salı akşamı-7, Çarşamba-10, Perşembe günü ise-15 olarak öngörürken, Tire ve Bayındır Ziraat Odaları ise üreticilerin önlem almasını istedi. Birkaç gün önce Bayındır, Alankıyı’da yaşanan don felaketi henüz hafızalardan silinmemişken, Bayındırlı üreticinin yeni bir felaketle karşı karşıya olduğunu ifade eden Ziraat Odası Başkanı Mümtaz Almışlar, “çiçek üretilen seralar dona karşı korunabilir. Ancak, Alankıyı, Çınardibi, Hisarlık, Dereköy, Balcılar Kenger yaylalarındaki çok sayıda kiraz, üzüm, ceviz ve kestane üreticisi mağduriyet yaşayabilir. Dondan korunmanın üreticiler açısından en pratik ve maliyetsiz şekli saman ve lastik yakarak, don olayının etkisini azaltmak olabilir. Neredeyse, 30-40 yıldır böylesine çetin hava şartları ile karşılaşmamıştık. Önümüzdeki 3 gün çok kritik” dedi.


Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu ise ilçede Bayırdır’ın aksine seracılığın bulunmadığını, fakat tarla üreticiliğinin yaygın olarak yapıldığını kaydetti.

İbişoğlu, “Şiddetli don nedeniyle yaşanacak ekonomik kayıplar bizleri endişelendiriyor. Sebze ve meyve fiyatları hasat zorlaşıp, azalacağı için önemli oranlarda artabilir. Ekonomik boyutları hem üreticiyi hem de tüketiciyi vuracak. Tire’de, zeytin ağaçlarının hasadı tam olarak bitmedi. Eğer, beklenen kar yağarsa, zeytin ağaçları dalları ile birlikte kırılabilir” diye konuştu.

Kaynak: İHA