Başbakan Yardımcısı Babacan'dan 'Büyüme' Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Dünyada yaşananlara rağmen Türkiye'nin 2014 yılını yüzde 3 gibi bir büyümeyle kapatması fena bir sonuç değil" dedi.


Başbakan Yardımcısı Babacan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından Rixos Otel'de düzenlenen Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı'na katıldı.

Toplantıda konuşan Babacan, Gezi olaylarıyla başlayan, 17-25 Aralık operasyonlarıyla tescillenen bir "darbe girişimi" yaşadıklarını belirtti.

"Biz Türkiye'de gerçek anlamda darbeleri gördük" diyen Babacan, "Parti kapatma davasıyla yargıdan da bir darbe olabileceğini az çok anladık ama 17 25 Aralık, dünyada eşine benzerine az rastlanır bir darbe girişimiydi" şeklinde konuştu

Babacan, 2014 Mart ayında yerel seçimler, ardından da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapıldığını hatırlatarak, "Her seçim iş dünyası için dikkatle izlenmesi gereken süreçlerdir" dedi.


Türkiye'nin çevresine bakıldığında Irak, Suriye ve Rusya gibi ülkelerde sorunlar yaşandığını belirten Babacan,şunları kaydetti:
"Bütün bunlara rağmen Türkiye'nin 2014 yılını yüzde 3 gibi bir büyümeyle kapatması fena bir sonuç değil."
Babacan, söz konusu büyüme oranının Avrupa'nın en yüksek büyüme oranlarından biri olduğunu dile getirerek, "Latin Amerika ve Orta ve Doğu Avrupa'da ortalama büyüme hızı yüzde 2, Çin ve Hindistan hariç Asya'da ise ortalama büyüme hızı yüzde 3'ün altında seyrediyor."
2015 yılının geçen yıla göre her açıdan daha iyi olmasını beklediklerine dikkat çeken Babacan, 2015 yılının hem iç tüketim hem de dış talep açısından bir miktar daha iyi sonuç vereceğini beklediklerini söyledi.

Babacan, cari açığın 2013 yılında alınan tedbirlerin ardından hızlı düşüş trendine girdiğini söyleyerek, "Enflasyona baktığımızda hem kurun artışından gelen etki hem de kuraklık sebebiyle gıda fiyatlarından gelen olumsuz etki artık ortadan kalkıyor. Eğer kur kaynaklı yeni bir dalgalanma olmazsa enflasyonun 2015'te yüzde 6'lara ineceğini tahmin ediyoruz" ifadelerini kullandı

Kaynak: İHA