Pegida Protestosu Almanya Gündeminde

Almanya’nın ünlü gazetelerinden Bild, ülkenin önde gelen siyaset, işadamı, spor, sanatçı, din adamı ve yazarlarından oluşan 80 kişinin “Pegida’ya hayır“ görüşlerine yer verdi.


Ekim ayında bu yana Almanya’nın gündemine oturan Pegida eylemleri dün yapılan ve on binlerin katılımıyla gerçekleşen protesto eylemleriyle kınandı. Almanlar, İslam ve yabancı düşmanlığı yapan Avrupa’nın İslamlaştırılmasına Karşı Yurtsever Avrupalılar (Pegida)’ye karşı ayağa kalktı. Ülkenin en çok satan bulvar gazetelerinden Bild, ülkenin önde gelen işadamı, spor, sanatçı, din adamı ve yazarlarından oluşan 80 kişinin “Pegida’ya hayır“ görüşlerine yer verdi. Almanya'nın beşinci başbakanı Helmut Schmidt, Pegida protestolarının ön yargılar, yabancı düşmanlığı ve hoşgörüsüzlüğe seslendiğini söyledi.

Maliye Bakanı Wolfgang Schğuble “Yabancı düşmanlığı ve hoşgörüsüzlüğe karşı yapılan çağrılara katılıyorum. Sloganlar gerçekleri değiştirmiyor. Almanya'nın göçmenlere ihtiyacı var" dedi.

Bavyera Bakanı IlseAigner ise, “Yabancılar ve diğer dinin mensuplarını reddeden Pegida’ya karşıyım" dedi.

Köln Başpiskoposu Rainer Maria Woelki, “Böyle, Batı'nın kurtarıcısına ihtiyacımız yok. Açık bir toplum olmaya kararlıyız” dedi.

Yazar Ulrich Wickert ise gazetedeki yorumunda, “Pegida Ortaçağ önyargıları ile hareket ediyor. Bizim kültürümüz Rusya, Türkiye ve Suriye'den yazarların eserleriyle zenginleştirilmiş bir kültürdür” dedi.

Federal Göç Komisyonu Bakanı Aydan Özoğuz, “Çeşitlilik bu ülkenin refahına katkıda bulunmuştur. Herkes bunun farkında olmalıdır“ şeklinde konuştu.

Eski Başbakanlardan Gerhard Schröder de yabancı düşmanlığına karşı 'düzgün insanların isyanına' ihtiyaç olduğunu söyledi.

Schröder, Pegida'ya karşı net bir tavır sergileyen parti ve kiliseleri de övdü.
Kaynak: İHA