Bin 850 Yıllık Kemer Turizme Hizmet Edecek

Yatağan ilçesindeki Eskihisar köyünde bulunan Stratonikeia Antik Kenti'nde Roma hamamlarında kazı çalışmasında ortaya çıkarılan bin 850 yıllık kemer restore ediliyor.

Stratonikeia Antik Kenti'ndeki tarihi Roma hamamların ayağa kaldırılması için yürütülen kazı çalışması sürüyor.
Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Sratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentteki önemli yapıların ayağa kaldırılması için çalışma yürüttüklerini, Roma hamamlarının da bu çalışmalarda önemli yeri bulunduğunu söyledi.

Roma hamamlarının bulunduğu alanları 3D yöntemi ile ayağa kaldırdıklarını bildiren Söğüt, Roma dönemine ait hamam yapısının doğu batı yönünde soyunmalık bölümünün üst kısmındaki kemerin hamamla bütünleşmesi için çalışma yaptıklarını anlattı.
Restore edilen üst kemerin yaklaşık bin 850 yıl öncesine ait olduğuna dikkati çeken Söğüt, kemerin karşısında toprağın 3,5 metre altında başka bir kemer daha bulunduğunu kaydetti.

Kazılarla bunu da gün yüzüne çıkartacaklarını anlatan Söğüt, "Hamamın ayaktaki kalıntılarının konservasyonunu (sağlamlaştırmasını) yapıyoruz. Böylece yapıların ömrünü uzatıyoruz. Kentteki yapıların daha uzun süre sağlam şekilde kalmasını istiyoruz" dedi.

Kazılarda ortaya çıkarılan kemerin restorasyonunu yaptıklarını, böylece yapıları koruma altına aldıklarını dile getiren Söğüt, "Restorasyonunu yaptığımız kemerde özel bir harç kullanarak duvarları sağlamlaştırıp çalışma yürüttük. Kemerin güney tarafında da Roma hamamının ılıklık ve sıcaklık kısımları var. Onları da restore ederek turizme kazandıracağız" diye konuştu.

Stratonikeia Antik Kenti'nde yazıtlardan Roma döneminde üç hamam yapısının bulunduğunu, bunlardan birinin kadınlar hamamı olarak geçtiğinin bilindiğini ifade eden Söğüt, yapının kuzey-güney doğrultulu, birbirine paralel ve simetrik soyunma, soğuk yıkanma, ılık yıkanma, sıcak yıkanma ve servis amaçlı kullanılan en az altı odadan meydana geldiğini, üst kemerin de bu alandaki önemli yapılar arasında bulunduğuna dikkati çekti.
Söğüt, alanın 40 metre genişliğinde ve 80 metre uzunluğunda olduğunu belirterek, 2015 kazı sezonunda Roma hamamının bulunduğu bölgede restorasyon ve sağlamlaştırma çalışmalarının devam edeceğini söyledi.

Hamamın, Karia geleneğine uygun olarak MS 2. yüzyılda inşa edildiği düşünülen simetrik planlı olduğunun altını çizen Söğüt, şöyle devam etti:
"Hamamın üzerinde 19 ve 20. yüzyıla ait Osmanlı döneminden yol, Cumhuriyet dönemine ait sivil yapılar bulunuyor. Buradaki çalışmalarda Osmanlı dönemi yol kalıntısını, Roma hamamı ile birlikte koruyoruz. Bunun ön çalışmalarını yaptık. Kuzey bölümünde yapılan kazılar ve alan çalışmalarına göre hamamın zemininde mermer plaka, tuğla ve mozaik döşemelerin olduğunu biliyoruz. Bu yıl yapılan çalışmalarda palestra kısmında bulunan sütunlar ayağa kaldırıldı. Gelecek yıllarda 10 metre genişliğindeki kentin en önemli doğu-batı caddesi ile bu hamam yapısı arasındaki bölümün kazısını yapacağız, iki yapının bağlantısını ortaya koyacağız."
Bilal Söğüt, Roma hamamında Pamukkale Üniversitesi, Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümünden bir uzman gözetiminde, restörator ve işçiler ile konservasyon ve konsolidasyon çalışmaları yapıldığını, bu çalışmaların hava şartları uygun olduğu sürece kış döneminde de devam ettiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA