3. Ticaret Müşavirleri Konferansı (2)

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, 2014'te toplam 764 bin ürünü denetlediklerini, güvensizlik tespit edilen ürün sayısının yaklaşık 60 bin olduğunu belirtti.

Canikli, 3. Ticaret Müşavirleri Konferansı'nda "Gümrük Hizmetlerinin ve Ticaretin Kolaylaştırılması" oturumunda yaptığı konuşmada, uyuşturucu dahil olmak üzere her türlü kaçak işlemin araç, konteyner ve hızlı kargo yöntemiyle yapıldığını söyledi.

Türkiye'ye kokainin büyük oranda Güney Amerika ülkelerinden konteynerlerle geldiğini ifade eden Canikli, bu tespitten sonra bu bölgeden Türkiye'ye gelen malların tamamının kırmızı hattan geçirildiğini anlattı.
Canikli, son aylarda alınan tedbirler sonucu, uyuşturucu ticareti yapanların yavaş yavaş güzergahını Türkiye dışına kaydırdığı bilgisini edindiklerini bildirdi.
Dünyada örneği görülmeyen gümrük kaçakçılığı yöntemlerinin Türkiye'de gerçekleştirildiğine işaret eden Canikli, bunun ülkenin çok fazla sınır kapısı olması ve komşu ülkelerle bazı eşyalardaki fiyat farkından kaynaklandığını ifade etti.

Canikli, 2014 yılında toplam 764 bin ürünü denetlediklerini belirterek, bu denetlemeler sonucunda güvensizlik tespit edilen ürün sayısının yaklaşık 60 bin olduğunu bildirdi. Yapılan çalışmalarla güvensizlik oranlarının azaldığını ifade eden Canikli, en fazla güvensizlik oranının ayakkabıda olduğunu söyledi.

En çok suistimal edilen konulardan birinin de antrepo rejimi olduğunun altını çizen Canikli, bu konuda bazı kararlar aldıklarını dile getirdi. Canikli, yüksek vergili bazı ürünlerin transit ticaretinde antrepo rejimini kullanmalarını yasakladıklarını kaydetti.

Canikli, kredibilitesi yüksek, kendini belirli alanlarda ispat etmiş ihracatçı ve ithalatçı firmaların gümrük işlemlerinin kolaylaştırılması için çalışma başlattıklarını anlattı. Daha önce işlemlerinde sorun yaşamamış, mali yapısı güçlü, kurumsallaşmış firmaları, kırmızı hatta almadan onaylanmış kişi statüsüne dahil ettiklerini belirten Canikli, şöyle devam etti:
"Bugüne kadar ki tespitlerimizden yola çıkarak, bazı malları ve ülkeleri yakın takip ediyoruz. Türkiye'ye girerken risk seviyesine göre onların kırmızı hatta alınma oranını yükseltiyoruz. Burada sonuç aldığımızı görüyoruz ve bu uygulamalarımızı devam ettireceğiz. Yetkilendirilmiş kişi statüsüne sahip olanların gümrük işlemlerinde gümrük kapılarına gelmeden kendi tesislerinde yapmalarına imkan sağlıyoruz. Amacımız bürokrasinin ve maliyetlerin azaltılması."
(Bitti)
Kaynak: AA