Tır Şoförünün 'Kızaklı Motor'Projesi

Hataylı tır şoförü, tamircilerin, tır ve otobüslerin motor kısmına ulaşımını kolaylaştıracak 'kızaklı motor' sistemini buldu.

Kısa sürede geliştirdiği buluşun patentini de alan emektar şoför, tırların kupalarını kaldırmadan, otobüslerin de çeşitli yerlerini sökmeden motor arızalarının giderilmesini sağlayacak sistemle, hem tamircileri hem de şoförleri rahatlatmayı amaçlıyor.
Uzun yıllar tır, kamyon gibi araçlar süren Abdullah İceoğlu (63), AA muhabirine yaptığı açıklamada, şoförlük yaptığı sürede birçok sorunla boğuştuklarını söyledi.

Motordaki küçük bir arıza yüzünden aracın defalarca yolda kaldığını ve saatlerce uğraştıklarını kaydeden İnceoğlu, "Bu küçük motor arızaları için bile kupanın kalkması gerekiyor. Çünkü motor onun altında. Karda, yağmurda, çamurda kupayı kaldırmak dakikalar alıyor. Ufacık sorun için çekici çağrılır, bu hem maddi hem de manevi olarak büyük bir zarar" diye konuştu.

Motora ulaşmadaki aynı zorluğun kamyon ve otobüslerde de yaşandığını vurgulayan İnceoğlu, buluşunu kısa sürede geliştirip, patent almak için başvurduğunu ve başvurunun kabul gördüğünü belirtti.

'Kızaklı motor' buluşu ile bu sorunun büyük ölçüde ortadan kalkacağını ileri süren İnceoğlu, "Motor, aracın ön kaputundan kızak sistemiyle girip çıkacak. Yani küçük bir müdahale ile motora ulaşılacak. Hem tır şoförü ufak tefek sorunda kısaca müdahale edebilecek, hem de tamirciler saatlerce uğraşmadan motora ulaşacak. Aracın tamirciye girmesine gerek kalmadan, motoru kızakla çıkıp, tamir edilip, geri takılabilecek" dedi.

Buluşunun vapur, gemi ve trenlerde dahi kullanılabileceğini savunan İnceoğlu, motor fikrini Antakya Sanayi Sitesi'nde tamircilere anlattığını ve buluşu çok beğenildiğini kaydetti.

Geçtiğimiz yıllarda 'dönerli kasa' buluşu da yapan ve patentini alan İnceoğlu, bu projeyle katıldığı bir televizyon yarışmasında derece aldığını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA