Valiye haber vermemizi savcı tehditle engelledi

Adana’da MİT TIR’larına baskını organize eden İl Jandarma Komutanı Özkan Çokay, operasyonu vali dahil mülki amirlere haber vermek istediğini, ancak savcılar Aziz Takçı ile Süleyman Bağrıyanık tarafından engellendiğini söyledi.

Valiye haber vermemizi savcı tehditle engelledi
Valiye haber vermemizi savcı tehditle engelledi
Suriye Türkmenlerine yardım götüren TIR'lara yönelik operasyonu organize eden Adana İl Jandarma Komutanı Özkan Çokay'ın ifadelerine STAR ulaştı.

Operasyonu kendisinin organize ettiğini yer ve zamanını belirlediğini anlatan Çokay, operasyon öncesi mülki amirlere haber vermek istediğini ancak bu girişiminin savcılar Süleyman Bağrıyanık ile Aziz Takçı tarafından engellendiğini itiraf etti.

TIR'lara operasyon yapılacağı yeri ve zamanı kendisinin belirlediğini yine operasyona katılan tüm birimleri kendisinin seçip görevlendirdiğini itiraf eden Çokay, mülki amirlere operasyon bilgisi verilmesini ise Savcılar Süleyman Bağrıyanık ile Aziz Takçı'nın engellediğini söyledi. Çokay'ın iddiası kumpası araştıran Müfettiş Raporunda da yer aldı. Rapor'da Savcı Aziz Takçı'nın özelikle mülki amirlerin olaydan haberdar edilmemesi talimatı verdiği; haber verenleri suç işlemekle tehdit ettiği bilgisine yer verildi.

Hatay'daki gibi olur dedim

Adana İl jandarma Komutanı Özkan Çokay ifadesinde, TIR'ların geleceğinden 7:40 sularında haberdar edildiğini ifade ederek TIR'ların Ceyhan'da durdurulmasına karar verdiğini söyledi. Olay günü savcılar Süleyman Bağrıyanık ve Aziz Takçı ile görüştüğünü ifade eden Çokay; “Aziz Takçı'yı arayıp TIR'ların kısa bir süre sonra durdurulacağı ve arama işlemine başlanacağı, Hatay'da yaşanan sıkıntılı durumun kendisi tarafından da bilindiği ve benzer bir durumun burada da söz konusu olabileceğini ifade ederek Mülki amiri bilgilendirmenin uygun olacağını söyledim. Savcı; öncelikle TIR'ların durdurulması ve yapılacak ön tespit sonrasında ihtiyaç duyulursa bilgi verilebileceğini, TIR'ları durdurduktan sonra bilgi vereceğimi söylediğimde de ön tespiti beklememi söyledi” dedi.

TIR'ların durdurulmasından ve aranmaya başlamasından sonra Vali Hüseyin Avni Coş'un yanına gittiğini anlatan Çokay o gün yaşananları şöyle anlattı: “Kendisine bilgi verdim oda bana keşke daha önce bilgi verseydin daha iyi olurdu dedi.”

Talimatı beni ilgilendirmez

“Vali bey araçların derhal MİT görevlilerine teslim edilmesi talimatını verdi. Savcı Aziz Takçı'ya, araçların MİT'e ait olduğunu hatırlatarak bir an önce araçların MİT görevlilerine teslim edilmesine yönelik işlem yapılması gerektiğini talep ettim. Emniyet müdürüyle birlikte Olay yerinde savcıya vali beyin yazılı talimatını gösterdim ve durumu izah ettim.Ancak savcı Valinin talimatının kendisini bağlamadığını söyledi.”

SAVCI VALİYİ SINIRLAYAMAZ


MİT kumpasını soruşturan müfettiş raporunda da savcının bilerek operasyonu gizlediği belirtildi. Bu konuda Başbakanlığın Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (B.02.0.GGM/...) sayılı genelgesine atıfta bulunan müfettişler hazırladıkları raporda; “İllerde Müşterek İstihbarat İl Koordinasyon Kurulu kurulması ve acil durumlarda karşılıklı istihbarat paylaşımı yapılması hükmü bulunduğu ve emniyete ve asayişe ilişkin her türlü ihbar, bilgi ve olayın kolluk kuvvetlerinin amirlerince mülki idare amirlerine bildirilmesi gereği bulunmaktadır. Dolayısıyla emniyet ve asayişe ilişkin adli olaylarla ilgili bilgi akışında, emniyet ve jandarma birimlerinin kendi sıralı amirleriyle ve Vali ve kaymakamlarla ilişkilerine cumhuriyet başsavcılarının talimatlarıyla müdahale edilmesi, bu ilişkileri sınırlayıcı düzenlemeler yapılması mümkün değildir. Jandarma Teşkilat ve görev ve yetkileri ve İçişleri bakanlığının mevzuatına aykırı hareket edilerek vakit geçirmeksizin mülki amire bilgi verilir hükmüne aykırı davranılmış” ifadelerine yer verildi.