ABD: İsrail'in faaliyetleri gayrimeşru!

ABD, "Yerleşimlerin gayrimeşru olduğuna ve iki devletli bir neticeye ulaşılması hedefine zarar verdiğine inanıyoruz" denildi.

ABD: İsrail'in faaliyetleri gayrimeşru!
Beyaz Saray, İsrail'in Batı Şeria'da 450 konut inşası kararıyla ilgili olarak, İsrail'in yeni yerleşim faaliyetlerini gayrimeşru gördüklerini ve bunun iki devletli bir neticeye ulaşılması hedefine zarar verdiğine inandıklarını belirtti.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın brifinginde, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetinin Batı Şeria'da 450 konutun inşası için ihale kararı almasıyla ilgili bir soruyu da yanıtladı.

Earnest, "(İsrail'in) Yerleşim faaliyetlerine dair pozisyonumuzu daha önce de çeşitli vesilelerle net biçimde ortaya koymuştuk. Yerleşimlerin gayrimeşru olduğuna ve iki devletli bir neticeye ulaşılması hedefine zarar verdiğine inanıyoruz. Bu hayli tartışmalı yerleşim inşası açıklamaları hakkında da derin kaygılara sahibiz. Bunların sahada zarar verici etkileri olacak, Filistinliler ile zaten yüksek düzeydeki gerilimleri daha da kızıştıracak ve İsrail'i uluslararası alanda daha da yalnızlaştıracak" diye konuştu.

ABD'nin, İsrail'in yakın bir müttefiki olarak İsrail'e destek inşası için dünya genelinde diplomatik etkisini kullandığını kaydeden Earnest, "Böyle bir açıklama onların sadece daha da yalnızlaşmasına yarar. Bu tür ihaleler açmak, İsrail'in güvenliğini güçlendirmeye hiçbir katkı sağlamaz, refahını artırmaz ve barış davasını ileriye götürmez, tam tersini yapar" ifadesini kullandı.

Earnest, inşaat kararının seçimlerin hemen öncesinde siyasi nedenlerle alınmış olması ihtimaline yönelik bir soru üzerine de, "Nedenlerinin tam olarak ne olduğunu bilmiyorum. Ancak şu net ki, bizim görüşümüze göre, bu (karar), İsrail'in uluslararası alanda destek inşa etme ve nihayetinde İsrail'in ulusal güvenliğine en iyi hizmet edeceğine inandığımız iki devletli bir çözümü içeren türden bir barış anlaşmasını sağlama yeteneğine zarar verecek" dedi.
Kaynak: AA