Serbest piyasada Dolar 2,40 üzerini gördü

Yunanistan seçimlerinin ardından Dolar ve Euro’da kıpırdamaların olduğu şu günlerde son 2 gündür TL’de de bir değer kaybının olduğu söylendi.

Serbest piyasada Dolar 2,40 üzerini gördü
FED uzmanı ekonomist Erkin Şahinöz NTV’de yaptığı açıklamada TL’deki değer kaybına Yunanistan ile ilgili endişelerin biraz daha ön plana çıkmasını sebep gösterdi. Şahinöz, Almanya’da da borsa endeksi öncülüğünde hafif bir bozulmanın olduğunu ve bu bozulmanın da Türkiye’ye kısmen sirayet ettiğini söyledi.
Bu tip dönemlerde özellikle Euro-Dolar paritesinde oynaklığın hat safhaya çıktığı dönemlerde TL ve Euro’ya bakmak yerine bakılması gereken şeyin her ikisinin ortalaması sepet olduğunu söyleyen Şahinöz şöyle konuştu. “Sepet bazında uzağız çünkü şu an iyimser bir hava var, Türkiye ile ilgili içeriye yabancı sermaye girişi var Merkez Bankası’ndan güçlü bir faiz indirimi beklentisi var. Geçen yıla göre daha iyi bir Türkiye var.”dedi.
Merkez Bankası’ndan faiz indirimi beklentisinin kurlarda büyük etki yaptığını söyleyen Şahinöz, “Şu an dünya piyasalarında risk alma iştahı çok yüksek, Yunanistan’a ve FED’e rağmen borsa endeksleri neredeyse rekor düzeyde ya da yakın seviyelerde. Risk alma iştahının neden önemli olduğunu da söyleyen Erkin Şahinöz, Türkiye açısından bunun sermaye girişi olduğu TL’nin de değerlendirmesi demek olduğunu söyledi.
“Bu kadar risk iştahına rağmen Dolar’ı 2,40’larda görüyoruz. Yarın veya bir başka gün borsalara düzeltme geldiğinde 2,50 hatta hatta daha üzerini tartışıyor olacağız.” diye konuştu.

Merkez Bankası FED, dünkü toplantısında ekonomi ve istihdam piyasasına vurgu yaptı istihdam artışından memnun olan banka, ekonominin sağlam bir hızla büyüdüğünü belirterek faizlerin bu yıl içinde arttırılması planına bağlı kaldığının sinyalini verdi. FED para politikasında sabırlı tutum izlemeye devam edeceğini de yineledi.

Öte yandan Yunanistan’ın yeni hükümetinin seçimlerden önceki söylemlerini seçim sonrasında yumuşatacağı yönündeki umutlar azalıyor. Yetkililerden gelen açıklamada Yunanistan’ın en büyük limanının satışının iptal edileceği ifade edildi. Ayrıca binlerce kamu işçisinin yeniden işe alınacağı ve önceki hükümet döneminde kapatılan devlet yayın kuruluşlarının yeniden açılacağı bildirildi.
Kredi Kurumu Stande rten Puuz’da Yunanistan’ı negatif izlemeye aldığını duyururken Yunanistan borsası da dün yüzde 9 değer kaybetti.