Kahta'da Yalancı Bahar

Türkiye genelinde birçok ilde kara kış devam ederken, Adıyaman’ın Kahta ilçesinde yalancı bahar yüzünü gösterdi, ilçede bulunan ağaçlar çiçek açtı.

Kahta'da Yalancı Bahar

Adıyaman'ın Kahta ilçesine bağlı Tütenocak köyünde Ocak ayının son günlerinde badem ağaçları çiçek açtı. Uzmanlar olası bir soğuk hava dalgasında özellikle meyve ağaçlarının zarar göreceğini belirtti.

Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, kış ortasında badem ağaçlarının çiçek açmasıyla yaz aylarında çiftçilerimizin zor durumda kalabileceğini vurgulayarak, üretimi de olumsuz yönde etkileyebileceğini söyledi.

Kahta Ziraat Odası Başkanı Turanlı, sıcaklıklar mevsim düzeyinin üzerinde olduğundan dolayı Tütenocak köyünde badem ağaçlarının açtığını belirterek şöyle konuştu:"Köy muhtarımız beni telefonla arayarak badem ağaçlarının çiçek açtığını söyledi.

Bende gelip kendi gözümle gördüm. Köy muhtarımız bu çiçeklerin 10 gün önce açıldığını söyledi.

Bu çiçeklerin açması çiftçiler için iyi değildir. Havaların sıcak geçmesi ve zamansız çiçek açması ağaçlara zarardır. Yalancı bahar ağaçlarımızın erken çiçek açması ve arkasından gelen soğuk hava ile çiçeklerin kurumasına neden olacaktır. Geçen sene Mart ayında bir yalancı bahar yaşamıştık. Sonra sert esen bir rüzgar ile yalancı bahar yaşayan tarlalardaki meyvelerimiz telef olmuştu. Yalancı baharın artmasından ve çiftçilerimizin zarar görmesinden endişe ediyoruz. İnşallah burada yaşanan yalancı bahar diğer bölgelerde de yaşanmaz.”
Kaynak: İHA