Samsun’da 'Organ Bağışı ve Nakli” Paneli

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın desteğiyle gerçekleşen “Bağışlayın Engelleri Aşalım Projesi” kapsamında Samsun'da "Organ Bağışı ve Nakli" konulu panel düzenlendi.

Samsun’da 'Organ Bağışı ve Nakli” Paneli

Bir otelin konferans salonunda düzenlenen panele Samsun Valisi İbrahim Şahin, Vali Yardımcısı Ali Galip Saral, İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Bekir Selçuk, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Dursun Mehmet Mehel, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Tekin Balcı, İŞKUR Samsun İl Müdürü Hasan Kılıçarslan, Türk Kızılayı Orta Karadeniz Kan Merkezi Müdürü Dr. Muhsin Yıldırım, Gazi Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Mahmut Ulubay, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sağlık personelleri ile çok sayıda davetli katıldı.

DR. KÖKSAL: “ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ”
Panelin açılış konuşmasını yapan Samsun Sağlık İl Müdürü Dr. Yusuf Köksal, "Son zamanlarda Samsun ve Türkiye'de organ bağışıyla ilgili faaliyetler sürdürülmektedir. Organ bağışıyla ilgili farkındalık oluşturmaya çalışıyor. Bu panel de bunlardan birisidir. Ülkemizde 60 bine yakın vatandaşımızın organ beklediği ortadadır. Samsun sağlık teşkilatı olarak bu konuyla ilgilenmememiz kabul edilebilir bir şey değildir. Biz de son 2 senedir organ bağışıyla elimizden geleni yapıyoruz" dedi.

VALİ ŞAHİN: “SAMSUNLULAR DUYARLILIKLARA AÇIKTIR”
Samsun’daki vatandaşların sosyal duyarlılıklara açık olduğunu belirten Samsun Valisi İbrahim Şahin, "Samsun nüfusa kıyasla organ bağışı konusunda ikinci sıradadır. Kısacası Samsun halkını tebrik etmek gerekir. Samsun'da organ bağışı yapan kişi sayısı 5 bin 700 civarındadır. Samsun'da organ bağışı yapan insanların tamamı organ bekleyenlerinden onda birine tekabül ediyor. Samsun'un merkez nüfusu 600 bindir. 600 binin onda biri organ bağışında bulunda Türkiye’de organ bekleyen kişi sayısını karşılıyoruz. Bu konularda teşvik edici olmamız lazım. Yurt dışında insanlar daha duyarlı. Organ bağışında en çok böbrek yetmezliğinde sıkıntılar yaşanıyor. 2014 yılında organ nakli beklerken vefat eden insan sayısı 2 bin civarındadır. Aslında bu kadar hassas konuda sadece vefat edenlerden bahsetmeyeceğiz. Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve özel hastaneler de artık organ nakli yapılabiliyor. Samsun'un toplam nüfusunun 20'de 1 insanımızı organ bağışına teşvik edersek biz emin olun Türkiye’deki problemi Samsun olarak çözüyoruz. Aslında dini ve sağlık açısından bunu çok işlememiz gerekiyor. Samsun'da insanlar bu tür sosyal duyarlılıklara çok açıktır" diye konuştu.

DR. KAZAK: “2014’TE 2 BİN KİŞİ ORGAN BEKLERKEN ÖLDÜ”
Türkiye’de 2015 Ocak ayı itibariyle organ bekleyen hastaların sayısını veren Organ ve Doku Nakli Samsun Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak, "2015 Ocak ayı itibariyle ülkemizde toplam 28 bin 485 insanımızın organ ve doku nakline ihtiyacı var. Yaklaşık 2 bin 194 hastamız 2014 yılı sonu itibariyle bekleme listesinde nakil olma umudu ile organ beklerken hayatını kaybetmiştir. Yapılan araştırmalara göre, organ bekleyen hastaların yüzde 87'si hastalık başına gelmeden önce organ bağışlamayı düşünmediğini belirtmiştir" şeklinde konuştu.

Panelde ayrıca OMÜ Nöroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Levent Güngör, İstanbul Bilim Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Ata Bozoklar, Organ Nakli Ulusal Koordinasyon Merkezi Birim Sorumlusu Dr. Bahri Kemaloğlu, İstanbul BKM Sorumlusu Dr. Ali Demirel ve İl Müftüsü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk de konuşmacı olarak katıldı.

Kaynak: İHA