Rize'de 'Verem' Eğitimi

Rize Halk Sağlığı Müdürlüğünce vatandaşları verem hastalığı ve hastalıkla mücadele konusunda bilinçlendirilmek amacıyla "Verem Hastalığı" eğitimi düzenlendi.

Rize Halk Sağlığı Müdürlüğünce İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Aziz Gümüş tarafından verilen eğitime, Rize Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğünde görev yapan öğretmen ve kursiyerler katıldı.

Rize Halk Sağlığı Müdürü Dr. Muhammet Mustafa Saymaz, yaptığı açıklamada, bu eğitimi daha önce planladıklarını fakat olumsuz hava şartları nedeniyle gecikmeli olarak yaptıklarını ifade ederek, "Katılımcılarımıza verem hastalığının nedenleri, bulaşma, korunma yolları, tedavisi hakkında detaylı bilgi verilmiş, eğitim sonrasında katılımcıların soruları cevaplandırılmış" dedi.

Saymaz, hastalığın teşhis ve tedavisinin ücretsiz olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:
"Verem tedavisi standart olup her ülke, şehir, hastane ve dispanserde aynı şekilde yapılmaktadır ve tedavi süresi en az 6 aydır. Hastanın ilaçlarını içtiğinden emin olmak için her doz ilacı mümkünse bir sağlık personelinin gözetiminde, değilse aile hekiminin tayin edeceği bir kişi tarafından gözetim altında içmesi gerekmektedir. Verem hastasının aile bireyleri ve diğer temaslıları dispanserlerde ücretsiz olarak muayene edilir ve gerekli tetkikleri yapılır. Muayene sonucu hasta olanlar tedavi edilir, hasta olmayan fakat risk taşıyan kişilere koruyucu ilaç tedavisi verilir. Bu tedavi 6 ay boyunca tek ilaçla sürer ve hastalanmayı yüzde doksana varan oranda önlediği bilinmektedir."
Kaynak: AA