Nakil Böbrekle Anne Oluyor

Bursa’da ‘anne olamazsın’ denildikten sonra böbrek nakli ile sağlığına kavuşan genç kadın, 3 aylık hamileliğin mutluluğunu yaşıyor.

Nakil Böbrekle Anne Oluyor

Organ naklinde geçen yılın en fazla nakille Türkiye şampiyonu olan Bursa'da, organ nakli koordinatörleri ile nakille hayat bulan hastalar bir araya geldi. Türkiye’de 2014 yılında 22 bin 873 hastanın nakil beklediğini ifade eden Bursa İl Sağlık Müdürü Özcan Akan, gerçekleşen 4 bin 247 organ naklinin sadece bin 60 adedi kadavradan yapıldığını söyledi.

Akan, bir milyon nüfus başına organ nakli Avrupa ülkelerinde ortalama 40’larda iken, Türkiye’de bu oranın sadece 10’larda kaldığına dikkat çekti. Bu oranın yükselmesi gerektiğini ifade eden Akan, 2014 yılında ise Bursa’nın 10.35 ile Türkiye ortalamasının üzerinde yer aldığını ifade etti.

NAKİLLE YENİDEN DOĞDU, ŞİMDİ DOĞUMA HAZIRLANIYOR
Bursa’da 14 yaşından beri böbrek rahatsızlığı sebebiyle diyalize giren 26 yaşındaki Yasemin Özdemir, tanıştığı Hüseyin Özdemir ile 3 sene evvel dünya evine girdi. Yaşadığı sıkıntıları bir nebze olsun eşi ile hafifleten Yasemin'in, doktorların "Anne olman mahzurlu" demesiyle dünyası başına yıkıldı. 24 yaşında kadavradan böbrek nakliyle tekrar sağlığına kavuşan Yasemin Özdemir, nakilden 2 yıl sonra ise hamile kaldı. 3 aylık erkek bebeğini dünyaya getirmek için gün sayan genç anne adayı, “Çok mutluyum. Diyalize girerken çok riskli olduğu için hamile kalmama izin vermediler. Nakilden sonra hamile kalmama izin verdiler. Şu anda çok şükür bir sıkıntım yok. Artık çalışmaya da başladım” diye konuştu.

BAŞKAN DA NAKİL KUYRUĞUNDA
Organizasyona katılan Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdullah Karadağ, bir yıldır kendisinin de böbrek nakli beklediğini söyledi.

Böbreklerinin yüzde 8 randımanla çalıştığını ifade eden Karadağ, “Hastaneye arkadaşımı ziyarete gittiğim esnada böbrek yetmezliğim olduğunu öğrendim. Ben de böbrek nakli için sıraya yazıldım. Çünkü ailemde hiç kimsenin böbreği bana uymuyor. Allah’ın izniyle diyalize girmeden böbrek nakli olmayı ümit ediyorum” diye konuştu.

BÜYÜYÜNCE DOKTOR OLUP KENDİSİ GİBİ HASTALARA BAKACAK
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 1,5 ay önce böbrek nakli olan 13 yaşındaki İskender Yılmaz ise, doktor olup, kendisi gibi rahatsız olan kişileri tedavi etmek istediğini söyledi.

Kaynak: İHA