Kosova'da Protesto

Kosova'nın başkenti Priştine'de, Kendin Karar Al (Vetevendosje) Hareketi'nin çağrısı üzerine protesto düzenlendi.

Öğle saatlerinden itibaren şehir merkezinde toplanmaya başlayan vatandaşlar, ülkenin kuzeyindeki Mitrovitsa kenti yakınlarında bulunan "Trepça" firmasına ait madenin kamulaştırılmasını ve Sırp kökenli Topluluklar ve Geri Dönüş Bakanı Aleksandar Yablanoviç'in görevden alınmasını talep ediyor.
Kendin Karar Al Hareketi'nden Dardan Muliqaj, eylem alanında yaptığı konuşmada, Kosova polisinin sabahın erken saatlerinden itibaren ülkenin dört bir yanından protestoya katılmak üzere Priştine'ye hareket eden vatandaşların, başkente gelişlerini engellemeye çalıştığını ileri sürdü.
Bu arada, cumartesi günü düzenlenen protestolarda camları kırılan hükümet binası etrafındaki geniş güvenlik önlemleri de dikkati çekti. Kosova polisinden yapılan açıklamada, protesto esnasında güvenliğin sağlanması için tüm tedbirlerin alındığı bildirildi.

Protestonun başlamasından sonra polis ile eylemciler arasında arbede yaşandı. Taş atan eylemcilere, polis göz yaşartıcı gazla karşılık verdi.
Polis müdahalesinin ardından bazı eylemciler tiyatro binasına doğru geri çekilirken, büyük çoğunluğu ise İskender Bey Meydanı'nda kalmaya devam etti.
Kosova'nın Geleceği İçin İttifak Partisi ve Kosova İnisiyatifi de protestoya destek olurken, cumartesi günü düzenlenen protestoların organizatörlerinden olan bazı sivil toplum kuruluşları, cumartesi günkü eylemde kamu malına zarar verildiği ve polisle eylemciler arasında arbede yaşandığı için desteklememe kararı aldı.
Priştine'de cumartesi günü düzenlenen protestoda da arbede yaşanmış, çıkan olaylarda 19'u polis 23 kişi yaralanmıştı.
Kaynak: AA