Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın muhtarlar toplantısı konuşması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İç Anadolu Bölgesi'ni temsil eden muhtarları kabülünde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın muhtarlar toplantısı konuşması
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın muhtarlar toplantısı konuşması
Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları:

Çok değerli muhtarlarımız, değerli kardeşlerim sizleri selamlıyor sizleri burada milletin evinden, evinizde Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ağırlamaktan mutluluk duyuyorum. Milletin evine, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na hoş geldiniz.

Şahsen siyasi mücadelem içinde muhtarlık kavramının benim için ayrı bir önemi, anlamı olmuştur. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğum dönemde Siirt'te okuduğum şiir nedeniyle hakkımda 10 ay hapis cezası verilmişti. Bu kararın ertesi günü en çok satan gazete şu başlığı atmıştı: Artık muhtar bile olamaz.

1998'deki bu başlık hem benim hem de milletimizin hafızasından çıkmadı. Aslında o başlığı atarak sadece beni tahkir etmekle kalmıyor tüm muhtarları da sanki muhtarlık kötü bir şeymiş gibi, seçilmek çok kolay bir şeymiş gibi tahkir ediyorlardı. Zihinlerinde seçilmişe karşı kibir vardı. Milletin seçimlerine değer vermediler, değer vermek istemediler. Siyasi tarihimize bakın milletin seçtiği muhtar da olsa cumhurbaşkanı da olsa tahkir etmek, kibirleriyle onları ezmek istediler. Milletimiz iradesine, seçimine sahip çıktı.

Muhtar bile olamaz diyerek hem şahsımla hem muhtarlarla dalga geçiyorlardı. Şunu samimiyetle ifade etmek istiyorum. Millet tarafından seçilmiş olmak bu dünyada ulaşılabilecek en büyük payelerden biridir. Halkın tercihi ile halkın seçimi ile iş başına gelmiş muhtar kardeşlerimiz önemli bin makamda bulunuyorlar.

Demokrasi önce ailede başlar. Önce köyde mahallede başlar. Evre köye mahallede demokrasi ne kadar güçlenirse ülkede de demokrasi yükselir. Muhtarlarımız demokrasinin çekirdeği denebilecek bir öze sahiplik yapıyorlar. Siyasi mücadelemiz boyunca bu anlayışı muhafaza ettik.

Siyasi rakiplerimiz ellerindeki propaganda araçları ile siyaset yapmaya çalışırken evlerden sokaklara, mahallelere caddelere şehirleri tüm 78 kilometreye yayılan siyasi mücadele verdik. Tabandan en tepeye giden yol izledik. Muhtarlar siyasi tarihimiz boyunca en fazla önem verdiğimiz yol arkadaşlığı yaptığımız kesim oldu. İstanbul'un tüm muhtarlarıyla işbirliği yapmanın gayretinde olduk. Başbakan olduğumuzda, cumhurbaşkanı olduğumuzda muhtarları unutmadık. Sizleri ihmal etmeyecek yolumuza böyle devam edeceğiz.

Muhtarların en önemli sorununun ücret olduğunu biliyoruz. Göreve geldiğimizde muhtarların eline geçen 97 liraydı. Benim kayıtlarda 97 lira yazıyor. 245 liraya yükselttik. 2014'te 456 lira olan muhtar aylığını 880 liraya çıkardık. 2002'de 97 lira bugün 880 lira. Nominal olarak 12 yıl içinde yüzde 800 oranında arttırmış olduk ki bu ücretler arasında en yüksek zam anlamına geliyor.

Sizlerin de yakından takip ettiği gibi: en can alıcı sorun olan terör meselesini çözmeye çalışıyoruz. Yıllardır ret, inkar politikasına maruz kalan Doğu ve Güneydoğu illerini ayağa kaldırmaya çalışıyoruz. Diğer illerdeki vatandaşlarımızı da rencide etmemeye çalışıyoruz.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde karşımıza ortak aday çıkardılar. Ama Elhamdulillah %52 oyla milletimiz bizi seçti.

Yolsuzluk maskesi altındaki darbe girişimi, çözüm sürecini, büyük Türkiye'yi sabote etme girişimiydi.

Bundan sonra da Türkiye'nin büyümesini, kardeşlik ortamı içerisinde gelişmesine engellemeye yönelik oyunlar oynanacak. Bunların karşısında siz duracaksınız.

Namuslu insanlar namussuz insanlar karar cesur olmadıkça başarılı olamaz. Devlet millet el ele mücadeleyi sürdürmemiz lazım.

Birlik ve Beraberliğe ihtiyacımız var Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı altında tek millet, tek bayrak, tek vatan diyerek yolumuza devam etmemiz lazım.

Siz hizmet örgütü, dini cemaat zannediyorsunuz ama onlar patronları olan üst akıl için çalışmaya devam ediyor.

Somali'de Türkiye'nin 2012'den bu yana yaptığı yaptırımlar sonucu bir değişim söz konusu.

Bu millet tarihi mesuliyeti itibariyle bu tür olaylara seyirci kalabilir mi? Ecdadımız kalmadı biz de kalmayacağız.

Somali'de 10 bin konutun yapılması için gerekli adımları attık. THY ile, AA ve TRT ile oralardayız.

Kobani için dünya ayağa kalkıyor, bugün de çifte telli oynuyorlar. Peki bombaladığınız yerleri kim onaracak? Somali kendi kaderine terk edilmiş bir ülke. O bombaladığınız yerleri kim onaracak? İşin geleceğini hesabını kimse yapmıyor. Oradan ayrılan 200 bin insan acaba geri dönecek mi? Bunun hesabını yapan kimse yok

Niye Halep'le ilgilenmiyorsunuz? Orada kültür, tarih var. Gazze, Mogadişu dediğinizde kimse ilgilenmiyor. Eğer biz de korkarsak Somali'yi kendi kaderiyle başbaşa bırakırsak, yarın bize ecdad, Allah hesap sorar

Afrika'ya gitmememizi isteyenler oldu, orada terör var dediler. Biz yola çıktık ve gideceğiz dedik, gittik.

Burası milletin evidir, 4 yer bittikten sonra burası Cumhurbaşkanlığı Külliyesi olacak. Bu millete bu yakışır.