Arıcılar Bal ve Arı Hırsızlığının Organize Suç Olarak Değerlendirilmesini İstiyor

Geçtiğimiz yıllarda, Güzelçamlı ve Kalamaki Bölgesi’ne Türk arılarının girişinin yasaklanması olayı nedeniyle Yunan arılarına karşı hukuk mücadelesi veren Aydın İli Arı Yetiştiricileri Birliği, şimdi de hırsızlara karşı hukuk mücadelesi vermeye başladı.

Arıcılar Bal ve Arı Hırsızlığının Organize Suç Olarak Değerlendirilmesini İstiyor

Türkiye’nin en önemli arı kışlak bölgesi arasında yer alan Aydın’da artan arı kolonisi, bal ve kovan hırsızlığı olaylarının arıcıyı ciddi oranda rahatsız ettiğini belirten Birlik Başkanı Zeki Altın, bu tür hırsızlıkların organize suç kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.


Bu konuda Aydın İli Arı Yetiştiricileri Birliği olarak çalışma başlattıklarını kaydeden Birlik Başkanı Zeki Altın, “İlimiz ılıman iklimi, bitki örtüsü ve yılın her mevsimi arıların çalışması nedeniyle arı ve bal üretimi bakımından çok önemli bir merkez konumunda. Ancak, hırsızlık olayları bakımından da ciddi oranda risk oluşmaya başladı.

Arılar doğada bırakılmak zorunda olan hayvanlar. Yani hem tabiatın dengesinin korunması hem de arının bal yapabilmesi için arı kovanlarının doğada açık alanda bırakılması gerekiyor. Son günlerde ise üreticimizin arı kolonileri çalınmaya başladı.

Son olarak Aydın Söke ilçemiz sınırlarında kışlamakta olan bir arıcımızın kovanları Muğla iline bağlı Milas-Yatağan arasında bulundu. Organize olmuş bir ekip bu kovanların arısını başka kovanlara naklederken görüldü ve konu güvenlik güçleri tarafından el konulup yargıya taşındı. Bir kişinin bir kamyon arılı kovanı tek başına bulunduğu bir bölgeden başka bir bölgeye naklederek burada arıları başka bir kovana aktarması kesinlikle tek başına yapılabilecek bir iş değil. Bu hırsızlığın yapılabilmesi için en az birkaç kişi ve organize olunması şart. Bu nedenle arı hırsızlığının organize suçlar kısmına alınmasını talep ediyoruz. Bu kapsamda arı, bal ve kovan hırsızlıklarının organize suç kapsamına alınması ve bu yönde değerlendirilmesi için başta TBMM ve Yargıdan destek bekliyoruz” dedi.

Kaynak: İHA