Yunanistan'da seçimin galibi belli oldu

Yunanistan'da yapılan erken genel seçimlerde Radikal Sol Koalisyon (SYRİZA) büyük zafer kazandı

Yunanistan'da seçimin galibi belli oldu
Yunanistan'da seçimin galibi belli oldu
Yunanistan'da Radikal sol koalisyon partisi SYRİZA, yaklaşık 9 milyon kişinin sandık başına gittiği genel seçimlerden büyük bir zaferle ayrıldı.

Dün gecenin geç saatlerinde yüzde 81'i sayılan oylara göre SYRİZA, yüzde 36'yı geçen oranla meclisteki sandalye sayısını 71'den 149'a çıkardı. Fakat 300 sandalyeli mecliste tek başına iktidarı elde etmesi için yeterli 151 vekile ulaşamayan SYRİZA, koalisyon ortakları arayacak. SYRİZA'nın arayışında merkezi temsil eden To Potami (Nehir) partisi (yüzde 6) ve sağ milliyetçi eğilimden AB karşıtı “Bağımsız Yunanlar” (yüzde 4,70) öne çıkıyor. 13 vekillik alacağı öngörülen Bağımsız Yunanlar'ın lideri Panos Kammenos, seçim sonrasında yaptığı konuşmada ‘bu yeni siyasi gerçeği stabilize etmeye yardım edeceklerini' belirterek koalisyon sinyali verdi.

‘Felaket sona erdi'

Mali yardım ve tasarruf politikalarına karşı olan SYRİZA'nın seçimlerden birinci parti olarak ayrılması, ekonomik krizle sarsılan Avrupa Birliği'nin (AB) korkulu rüyasının gerçeğe dönüştüğünü ortaya koyuyor. SYRİZA'nın karizmatik ve ülkenin 150 yıl sonra en genç başbakanı olma şansını yakalayan lideri Aleksis Çipras'ın Atina'da yaptığı konuşma radikal sol platformun vaatlerini hatırlatsa da dikkatli bir dil içeriyordu. Çipras kürsüye büyük bir alkış tufanı eşliğinde çıkıp kısa bir konuşma yaptı. ‘Bu akşam kutlama yapıp yarından (bugün) itibaren çok çalışılacağını' belirten Çipras, “Yunanistan felaket yaratan kemer sıkma politikalarını geride bırakıyor. Halkımızın kararı troykanın (AB, Avrupa Merkez Bankası ve IMF) bittiği anlamına geliyor” dedi.

Avrupa'da domino etkisi
Seçim zaferi İspanya, Portekiz, İtalya, İrlanda gibi AB'nin dayattığı kemer sıkma politikalarına karşı halkın tepkisinin yükseldiği Avrupa coğrafyasında köklü bir değişimi işaret eden Çipras, konuşmasında halkları unutmadı. ‘Zaferin oligarklara ait olmadığını' vurgulayan Çipras, kredi sağlayan IMF ve AB'yle müzakere ederek borcu yapılandırma istediğini vurguladı. Çipras “Yeni Yunan hükümeti adil, karşılıklı yarar sağlayan ve hayatta kalabilecek bir çözüm için muhataplarıyla işbirliği göstermeye ve müzakere etmeye hazır” dedi.

41 YAŞINDA BİR LİDER


Tsipras 1974 doğumlu. 1980'lerin sonunda Yunanistan Komünist Partisi'nin gençlik örgütü içinde siyasi eylemliliğe ilk adımı attı.

Atina Teknik Üniversitesi'nde inşaat mühendisliği eğitimi aldı. Üniversite yıllarında öğrenci hareketleri içinde aktif rol üstlendi.

İlerleyen yıllarda, Syriza'yı kuran gruplardan en büyüğü olan Synaspismos içinde önemli roller edindi ve 33 yaşında lideri oldu. Daha sonra ise Syriza'nın liderliğine geldi.

Kravat takmaması dikkat çeken Tsipras'ın en büyük zevklerinden birinin motosiklet kullanmak olduğu belirtiliyor. Syriza'nın yükselişinde en önemli nedenin, AB-IMF kurtarma paketleri karşılığında hayata geçirilen kemer sıkma politikalarına Yunan kamuoyunda büyüyen tepki olduğu düşünülüyor.

İŞTE SYRIZA'NIN TEMEL VAATLERİ

· Borçların kısmen silinmesi: Syriza kamu borçlarının kısmen silinmesini savunuyor. Parti programında 1953'te Almanya'nın borçlarının yaklaşık yarısının silinip diğer yarısının uzun vadeli krediye çevrilmesi örneği veriliyor. Bunun Yunanistan için de yapılabileceği belirtiliyor. Parti, AB ile yeniden masaya oturarak, Avrupa'dan alınan kaynağın geri ödenmesinde faiz oranlarının görüşülmesi ve vadelerin uzatılması gerektiğini ifade ediliyor.

· Bedava elektrik: Syriza yoksulluk sınırı altında yaşayanlara elektrik ve ısınma hizmetini ücretsiz vereceğini taahhüt ediyor.

· Gıda ve kira desteği: İhtiyacı olanlara gıda ve kira yardımı yapılmasını savunuyor.

· Sağlık ve emeklilik maaşları reformu: Parti, ücretsiz sağlık hizmetini düzelteceğini, emekli maaşlarını iyileştirmek için 13 milyar Euro'luk bir planı devreye sokacağını belirtiyor.

· Ulaşım reformu: Yoksulluk sınırı altında yaşayan Yunanlara ve uzun süredir işsiz olanlara özel toplu taşıma kartı verilmesi öngörülüyor.

· Zenginlerin vergilendirilmesi: Syriza zenginlerden alınan ve son yıllarda kaldırılan bazı vergilerin geri getirilmesini, kimi yeni vergileri ve gelir vergisi alt sınırının 5 bin Euro'dan 12 bin Euro'ya çıkarılmasını savunuyor.

· İstihdam programı: Yunanistan'da işsizlik oranı yüzde 25'in, gençler arasında işsizlik oranıysa yüzde 50'nin üzerinde. Syriza büyük bir istihdam programını devreye sokmak istiyor. Amaç iki yıl içinde 300 bin yeni istihdam alanı yaratmak.

· Ödenemeyecek banka borçlarının silinmesi: Syriza'ya göre yurttaşların bankalara ödeyemediği borçlar silinmeli.

· Asgari ücret: Syriza asgari ücreti 751 Euro'ya çıkartacağını belirtiyor.

· Demokrasi: Demokrasinin geliştirilmesi ve katılımın güçlendirilmesi hedefleniyor.