Suriye'de İnsani Durum Kötüleşiyor

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, iç savaşın sürdüğü Suriye'de rejimin ayrım gözetmeden hava saldırılarına devam ettiğini ve halen kuşatma altındaki 212 bin kişiye yardım ulaştırılamadığını kaydetti.

Genel Sekreter Ban'ın, Suriye'ye insani yardım ulaştırılmasına ilişkin BM Güvenlik Konseyi'ne sunduğu aylık raporda, ülkedeki insani durumun kötüleştiği belirtildi.
Rejimin sivillerin yaşadığı bölgelere varil bombaları ve ağır silahlarla düzenlediği operasyonlarda çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini ya da sakat kaldığını ifade eden Ban, Aralık ayında bombalı saldırılar ile intihar saldırısı eylemlerinde de artış meydana geldiğini kaydetti.

Ban, ülkede insani yardım ulaştırılmasına ilişkin çabalara da yeterli kolaylık sağlanmadığını vurgulayarak, "212 bin kişi halen kuşatma altında ve güvenlik, sağlık ve gıda yardımından yoksun durumdalar. Bu kişilere yardım ulaştırılması engelleniyor" ifadelerini kullandı.
- "Yabancı savaşçı katılımı sürüyor"
Genel Sekreter Ban, raporunda IŞİD'in eylemlerine de değinerek, Suriye'nin üçte birini elinde tutan örgütün insan haklarını ihlal eden uygulamaları sürdürdüğünü kaydetti.

Ban, İdlib ve Dera bölgelerinde Nusra Cephesi ile diğer aşırı grupların yabancı savaşçı çekmeye devam ettiğini kaydederek, bu grupların İdlib'te iki stratejik askeri üssü ele geçirdiğini belirtti.


Kaynak: AA