Kazan'da Edebiyat Sohbeti

Divan edebiyatına olan tutkusunu yaptığı programlarla paylaşan Hayati İnanç, Kazan'da düzenlenen edebiyat sohbeti ve şiir dinletisine katıldı.

Belediyenin davetlisi olarak Kazan'a gelen Hayati İnanç, Kazan Aile Yaşam Merkezinde edebiyat dostlarıyla bir araya geldi.
Divan edebiyatının seçkin örneklerini Kazanlılarla paylaşan İnanç, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman ve Fatih Sultan Mehmet gibi Osmanlı padişahlarının yanı sıra Nabi'den Nedim'e, Baki'den Fuzuli'ye, Şeyh Galip'ten Necati'ye kadar yazılmış olan divanlardan beyitleri seslendirdi. İnanç, okuduğu beyitlerin hikayelerini ve anlamlarını da dinleyicilerle paylaştı.
Konuşmasında divan şairlerinden bolca örnekler veren Hayati İnanç'a, Aydemir Tuncer'in yönetttiği Ati Müzük Topluluğu klasik Türk müziğinden seslendirdiği örneklerle eşlik etti.
İnanç, divan şairi Necati Bey'den bir dörtlük okuyup, anlamını açıkladıktan sonra "Yahu kardeşim, Allah aşkına sadece şu dört mısranın manasına nüfuz etmek için Osmanlıca öğrenen zarar eder mi? Bin yıllık maceradan haberdar olacaksın, buna değmez mi?'' Diye sordu.
"Öyle bir medeniyetin mirasçısıyız ki miras ağır geldi, altında ezildik" diyen Hayati İnanç, şöyle konuştu:
"Burayı doldurmak için gösterdiğimiz bu gayreti ömrümüz boyunca da gösterelim ve bu mirasa layık evlat olmaya gayret edelim. Yoksa mahşer meydanında yüzüne bakamayız ecdadın. Sağlığında padişaha laf söyleyen adamlar bunlar. Biz gittiğimizde yoksa bize neler söylerler. Can yakıcı 'ah' okundan başka silahı olmayan o gönlü kırıklar eğer bardak taşar da topu ateşlerlerse taştan yapılma nice kalelerin yerle bir olduğu görülür" dedi.

Belediye Başkanı Lokman Ertürk de programın sonunda "Can veren pervaneler gerçekten de Kazan'a can verdi, insanlarımıza can verdi. Kalplerimizdeki kulaklarımızdaki pası aldı götürdü. Bu eşsiz lezzetin tadına varmak için kesinlikle ve kesinlikle Osmanlıca öğrenmek şart" diye konuştu.



Kaynak: AA