İtalya-arnavutluk-sırbistan Üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısı

İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Arnavut mevkidaşı Dimtri Bushati ve Sırp mevkidaşı Ivica Dacic ile üçlü toplantıda bir araya geldi.

Roma'daki devlet konukevi Villa Madama'da gerçekleştirilen üçlü zirve öncesinde ev sahibi bakan Gentiloni, Sırp ve Arnavut mevkidaşlarıyla ayrı ayrı görüştü. Başbaşa ve üçlü görüşmelerin ardından üç bakan, ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Gentiloni, Roma'da gerçekleştirilen bu üçlü zirveyle İtalya'nın, AB'ye entegrasyonda Arnavutluk ve Sırbistan'ın arkasında olduğunu belirterek, "Bugün Roma'daki bu zirveyle, Batı Balkanlar'ın bu iki ülkesinin entegrasyon sürecinde daha ileri aşamada sonuçlar elde etme umuduyla Avrupa'ya önemli bir mesaj verildi" dedi.

Gentiloni, Arnavutluk ve Sırbistan'ın, Batı Balkanlar'ın iki kilit ülkesi olduğunu ve İtalya'nın doğal ve stratejik partnerleri olduğunu ifade etti.

Bakan Gentiloni, İtalya için Balkanlar'ın Akdeniz ile birlikte en yakın bölge olduğunu, bu nedenle hem ekonomik hem kültürel hem de tarihsel bağlar bakımından bu iki ülkenin büyük önemi olduğunu ifade etti.

Böyle bir üçlü toplantının ilk kez icra edildiğini vurgulayan İtalyan bakan, buluşmanın bu üç ülkenin insanına açık mesajlar verdiğini dile getirdi. Ekonomik, ticari, kültürel ve tarihsel bağlamda, önemli ilişkileri geliştirmeye dönük planları olduğunu kaydetti.

İtalya'nın bugünkü girişimini takdirle karşılayan konuk iki bakandan Arnavutluk Dışişleri Bakanı Bushati de çatışma ve iç savaşların nasıl üstesinden gelinebileceğine bugün en iyi örneğin Batı Balkanlar olacağını belirterek, "Biz, şeytandan meleğe dönüşmedik. Eğer, Batı Balkanlar'da artık çatışma yoksa bu kısmen Avrupa perspektifinin sayesinde" diye konuştu.

Sırp bakan Ivica Dacic de, "İtalya bize tüm bölgenin güvenliğinde gerekli olan ilişkilerimizi normalleştirmek için ivme kazandırabilir" dedi.


Kaynak: AA