Düzensiz ve Yüksek Elektrik Faturalarına Tepki

Bilinçli Tüketiciler Platformu Sözcüsü Mehmet İmrek, son aylarda konut ve iş yerleri için abonelere gönderilen elektrik faturalarının, ilgili mevzuata aykırı şekilde bir aydan daha az süreyi kapsadığını savunarak, bu durumun tüketici mağduriyetine yol açtığını söyledi.

İmrek, AA muhabirine, bazı elektrik dağıtım firmalarının faturalandırma dönemlerine ilişkin kısa süreli değişiklikler yapmasının tüketicileri olumsuz etkilediğini anlattı.
Düzensiz ve yüksek miktarlı faturaların vatandaşların ödeme dengesini alt üst ettiğini hatta bazen cezai durumlar yaşandığını vurgulayan İmrek, bu sorunun, firmaların mevzuata aykırı hareket etmesinden kaynaklandığını öne sürdü.
Elektrik faturalarına ilişkin ilgili yönetmelikte "Bir aydan az olmayan tüketim faturalanmalıdır" denildiğini aktaran İmrek, şöyle devam etti:
"Son aylarda gönderilen elektrik faturaları, ilgili mevzuata aykırı şekilde bir aydan daha az dönem için hazırlandı. Yönetmeliğin ilgili bu madde hükmüne rağmen geçen yıl kasım ve aralık ayına ait elektrik tüketimleri, değişkenlik göstererek 20 ve 24 gün şeklinde fatura edildi. Böylece faturaların son ödeme tarihleri ayın 24 ve 25'ine denk gelerek gecikmelere neden oldu. Ocak ayı faturaları 40 günlük hazırlanınca hem yüksek geldi hem de mevzuata aykırı olarak son ödeme günü için 9 günlük süre tanındı. Yüksek faturalar nedeniyle birçok kişi ödeme güçlüğü yaşadı."
- EPDK'ya çağrı
İmrek, yönetmeliğe göre, elektrik faturalarının son ödeme tarihinden 10 gün önce abonelere gönderilmesi gerektiğini dile getirdi.

Bu kurala son zamanlarda uyulmadığını iddia eden İmrek, "Son ödeme tarihinden 9 gün önce faturaları abonelere gönderilmiş, son ödeme tarihleri de 29 Ocak olarak belirtilmiştir. Burada da mevzuata aykırı bir uygulama vardır ve ayın son günlerinde yüksek faturayı ödeyebilecek güç birçok kişi de yoktur" dedi.

Faturaların düzensiz gelmesi yüzünden vatandaşların zamanında ödeyemediğini bildiren İmrek, bu durumda da haksız ve hukuksuz olarak gecikme faizi ve açma kapama bedeli tahsil edildiğine dikkati çekti.
Bu faturalama yönteminin bilinçli uygulandığını ileri süren İmrek, "Zira bu yasal olmayan faturalama yöntemi ile haksız ve hukuksuz olarak gecikme faizi ve açma kapama ücreti tahsil ederek haksız kazanç sağlanmaktadır. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunu (EPDK) bu konuda göreve çağırıyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA