Cumhurbaşkanı Erdoğan Etiyopya'da

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Etiyopya ziyaretinde düzenlenen Addis Ababa'da İş Forumu'nda bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Etiyopya'da
Cumhurbaşkanı Erdoğan Etiyopya'da
İşte Erdoğan'In konuşmasından satır başları;

'Etiyopya ile iyi ilişkilerimiz var. Daha derinleşen bir ortaklık politikasıyla ilişkilerimizi güçlendirmek istiyoruz. Afrika'nın potansiyeli belli. Etiyopya'nın Afrika içinde ayrı bir yeri var. Biz Etiyopya'yla kurduğumuz tarihi ilişkilerin farkındayız. Gerçekleştirdiğimi iş forumu çok faydalı oldu. Ticaret hacmimiz 421 milyon dolar.

Etiyopya ve Türkiye olarak 173 milyon nüfusa sahibiz. Bu yüzden ticaret hacmimiz daha fazla olması gerekir. 3 milyar dolara ulaşan Türk yatırımlarıyla en fazla yatırım yaptığımız Afrika ülkelerinin başında yer alıyor. Etiyopya'da 2.5 milyar dolar değerindeki 14 proje Türk firmaları tarafından üstlendi. Türkiye dünyanın 17., Avrupa'nın 6. büyük ekonomisidir. AB ile gümrük birliği içindeyiz. Pek çok ülkeyle aramızda gümrük duvarı bulunmuyor. Kendimize güveniyor, firmalarımıza itimat ediyoruz.'

ZİRAAT BANKASI ETİYOPYA'DA


Başbakan ve Bakanlarımızla görüştük burada Ziraat Bankası varolacak. Her iki ülke halkının da kazanacağı işler yapacağınızı biliyorum. Bizim en güçlü bankamız Ziraat Bankası'nın burada yer alması çok önemli bir sıçrama tahtası olacak. 50 bin megawatlık bir su enerjisi potansiyeli var. Burada yapacağınız enerji yatırımı için Etiyopya her türlü kolaylığı sağlamaya hazır.