Erzurum, Son 48 Yılın En Sıcak Dönemini Yaşadı

Erzurum'un 1966 yılından beri en sıcak dönemini 2014'te geçirdiğinin tespit edildiği bildirildi.

Meteoroloji 12. Bölge Müdürü Uygar Us, hizmet binasında düzenlediği basın toplantısında, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün meteorolojik hizmetlerde bütün kurumlara ve vatandaşa destek olmaya çalışan bir kurum olduğunu belirtti.

Us, meteorolojinin hava ısındığında, soğuduğunda, yağış olduğunda, sel ve çığ gibi olaylarda akıllara geldiğini anlatarak, "Tahminlerimiz 3 günden sonra sapmaya başlıyor. Mevsimsel tahminler de var ama bunların tahminleri yüzde 50 civarında. Havaya hükmedemiyoruz, tahminine de tam anlamıyla hükmedebilmiş değiliz" dedi.

Yağış bazında 10 güne kadar yaptıkları tahminin yüzde 80 civarında tutarlı olduğunu ifade eden Us, sıcaklık bazında tahmin tutarlılığının daha düşük olduğunu söyledi.

Us, bölge müdürlüğü olarak her yıl olduğu gibi 2014 yılının da değerlendirmesini yaptıklarını dile getirerek, "Erzurum için uzun yıllar ortalamalarının kıyaslanmasına gelince 1966'dan beri en sıcak yılı yaşadık. 1966'da 8,1 ortalama sıcaklık gerçekleşmişken 2014 yılı 8 dereceyle 1966'dan beri yaşanan en sıcak yıl oldu. 48 yıl sonra en sıcak yılı yaşamış olduk. Erzurum, 2014 yılını ortalama sıcaklık değerlerine göre 2,5 derece sıcak yaşadı. Mevsim ortalamalarının 2,5 derece üzerinde gerçekleşti. Bütün yıl boyunca sıcak havayı yaşadık" diye konuştu.

Bölgenin şu anda halk arasında "zemheri" olarak tanımlanan soğukları yaşadığına işaret eden Us, Erzurum'un en soğuk dönemi olan ocak ayında geçen yıl ortalama sıcaklığın sıfırın altında 6 derece olduğunu belirtti.

Us, 2015 yılının 20 günlük döneminde sıcaklığın uzun yıllar ortalamasının üzerinde olduğunu dile getirerek, 6-10 Ocak'ta tüm yurtta olduğu gibi Erzurum'da da fırtına olduğunu ve Çat-Bingöl karayolunda çığ düştüğünü hatırlattı.
Kaynak: AA