Davutoğlu: Kriz bize bir şey öğretti

Başbakan Ahmet Davutoğlu 'Türkiye'nin G20 için vizyonu' konulu özel oturumda bir konuşma yaptı.

Davutoğlu: Kriz bize bir şey öğretti
Türkiye 6 yıl sonra Davos Zirvesi'nde Başbakan düzeyinde temsil ediliyor. Zirvede konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, ''2008 ekonomik krizi bize bir şey öğretti. Ekonomik kriz mali kriz olarak başlıyor ve işsizlikle birlikte sosyal kriz ortaya çıkıyor'' dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Dünya Ekonomik Forumu'nda ''Türkiye'nin G20 için vizyonu'' konulu oturumda konuştu.

Davutoğlu, 'G20'nin 2018 yılı sonuna kadar yıllık gelir oranının, yüzde 2,8 civarında artırılmasını hedefliyoruz. Eğer bu başarılacak olursa küresel ekonomiye 2 trilyon dolardan büyük bir katkı sağlanacak'' dedi.

Davutoğlu'nun konuşmasından öne çıkan satır başları şöyle:

''Burada olmak gerçekten çok önemli. Yeni bir dünya düzeni söz konusu. Geçtiğimiz 25 yılda en başarılı platformlardan bir tanesi G20 olmuştur. Sağlıklı bir geçiş gerçekleştirilmesi için G-20 sadece kriz mekanizması değildir.

''KRİZ BİZE BİR ŞEY ÖĞRETTİ''


2008 ekonomik krizi bize bir şey öğretti. Ekonomik kriz mali kriz olarak başlıyor ve işsizlikle birlikte sosyal kriz ortaya çıkıyor. Ve ülkelerin çoğunda siyasi krizler görüyoruz. Dolayısıyla mali kriz aslında çok daha büyük krizlere neden oluyor.

Liderler olarak 2015'te daha iyi bir koordinasyon ortaya koymalıyız. G20'nin daha kapsayıcı bir şekilde yapılandırılması gerekiyor. Kadın ve erkek arasındaki ekonomik uçurumun kapatılması çok önemli. İç politikalar açısından en önemli şey güvendir. Eğer siyasi istikrarınız varsa ekonomik sorunları güvenle yönetebilirsiniz. Enerji konusunda G20 ülkeleri hem üretiyor hem tüketiyorlar. Hem de transit ülke olarak rol alıyorlar.

''HEPİMİZ İNSANLIĞIN EKONOMİ BAKANLARI OLARAK HAREKET ETMELİYİZ''


Enerji ve iklim önemli gündem maddelerimiz arasında olacak. Türkiye iklim konusunda yasal olarak bağlayıcı yasalara imza atmaktadır. Bütün G20 ülkelerine çağrı yapmak istiyorum. Hepimiz insanlığın ekonomi bakanları olarak hareket etmeliyiz. İklimden ekonomiden sorumlu insanlık bakanları olarak çalışmalıyız. Sadece kendi ulusal çıkarlarımızı savunursak bu platform bizim için kapsayıcı ve belirleyici olmayacaktır. G20'nin 2018 yılı sonuna kadar yıllık gelir oranının, yüzde 2,8 civarında artırılmasını hedefliyoruz. Eğer bu başarılacak olursa küresel ekonomiye 2 trilyon dolardan büyük bir katkı sağlanacak.''