Yüce Divan oylaması bugün

Bugün tüm gözler Meclis'e çevrildi. 4 eski bakan için Meclis'te Yüce Divan oylaması yapılacak.

Yüce Divan oylaması bugün
Yüce Divan oylaması bugün
Paralel Yapı'nın yarım kalan darbe girişimini Yüce Divan üzerinden devreye sokma planı TBMM'ye taşındı. Meclis Genel Kurulu, eski bakanlar Çağlayan, Güler, Bağış ve Bayraktar için Yüce Divan kararını bugün verecek

17-25 Aralık darbe girişiminde başarısız olan Paralel Yapı, yarım kalan planını Yüce Divan üzerinden devreye sokmaya çalışıyor. TBMM Genel Kurulu bugün eski bakanlar Muammer Güler, Egemen Bağış, Zafer Çağlayan ve Erdoğan Bayraktar'la ilgili Yüce Divan oylaması yapacak. "4 Bakan Yüce Divan'da aklansın" kumpasının asıl hedefinin, haziran seçimlerinde seçmen tercihlerini etkilemek olduğu vurgulanıyor. Eski bakanlar hakkında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu Raporu'nun ele alınacağı Genel Kurul görüşmeleri saat 15.00'te başlayacak. Genel Kurul'da Soruşturma Komisyonu adına bir kişi ve partiler adına 6 vekil konuşma yapacak. Soruşturma Komisyonu adına, Başkanvekili, AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç'un 20 dakika konuşma yapması beklenirken, 2 AK Partili, 2 CHP'li, 1 MHP'li ve 1 HDP'li olmak üzere 6 vekil de rapor üzerinde 10'ar dakika konuşacak.

Soruşturma Komisyonu raporunun görüşülmesinin ardından muhalefetin komisyon raporunun aksine 4 eski bakanın Yüce Divan'a sevki yönünde önerge vermesi bekleniyor. CHP ve HDP her bakan için ayrı ayrı 4 önerge verecek. MHP'nin ise 50 ayrı önerge vermeyi planladığı ifade ediliyor. Muhalefetin verdiği önergeler tek tek okunduktan sonra her bir bakan için ayrı ayrı gizli oylama yapılacak. Oylamada 3 ayrı renkte pul kullanılacak. Kırmızı ret, beyaz kabul, yeşil ise çekimser oyu temsil edecek. Başbakan Ahmet Davutoğlu, İngiltere ziyareti nedeniyle oylamaya katılamayacak. Meclis Başkanı Cemil Çiçek İstanbul'da olacağı için Genel Kurul toplantısını Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı yönetecek. Bahçekapılı, Meclis'i yönettiği için oy hakkı olmayacak. AK Parti'nin vekil sayısı 310, bağımsızlarla birlikte muhalefetin sandalye dağılımı ise 222. Bakanların Yüce Divan'a sevk edilmesi için salt çoğunluk olan 276 oya ihtiyaç var. Bunun için AK Parti'den 54 firenin çıkması gerekiyor. Kulislerde bu ihtimalinin zayıf olduğu konuşuluyor. Oylama nedeniyle vekillerin yurtiçi yurtdışı gezilerine de kısıtlama getirildi. Eski bakanların kendilerini savunmaları için süre sınırlaması bulunmuyor. Ancak eski bakanların bu haklarının kullanmaları beklenmiyor. Soruşturma Komisyonu suç isnat etmediği ve Yüce Divan'a göndermeme kararı verdiği için bakanların kürsüye çıkmadan, yerlerinden söz alarak birkaç dakikalık kısa konuşmalar yapmaları bekleniyor. Zafer Çağlayan, annesi Perihan Çağlayan'ı dün kaybetti. Çağlayan'ın Muş'ta yapılacak cenaze töreni yerine Meclis'teki oylamaya katılması bekleniyor. AK Parti grubunun oylamada, darbe planını boşa çıkarma yönünde hareket etmesi bekleniyor.