Suriyeli Gençlerin Bıçaklı Kavgası

İzmir'de, Suriyeli iki grup arasında çıkan 1 kişinin öldüğü, 1 kişinin yaralandığı bıçaklı kavgayla ilgili 3'ü tutuklu 5 Suriyeli sanığın yargılanmasına devam edildi.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davaya, haklarında "kasten adam öldürme" ve "basit yaralama" suçlarından müebbet ve 3 yıl hapis cezası istenen tutuklu sanıklar Şiyar Hüseyin, tutuksuz sanıklar Ferhad Hüseyin ile Muhammed Arab ve avukatları katıldı.

Sanık Şiyar Hüseyin, 2 yıl önce ülkesindeki savaştan kaçarak Türkiye'ye geldiğini, öleni ve yaralananı tanımadığını, gelen bir telefon üzerine olay yerine gittiğinde ölen ile kardeşini bıçaklanmış halde gördüğünü, kavgayı önlemek için olaya karışanlardan birinin elindeki bıçağı alıp yere attığını, kimseyi bıçaklamadığını, tahliyesini istediğini söyledi.

Bir olay nedeniyle 2,5 yıl hapis cezasına çarptırılan hükümlü polis memuru Ahmet Akkuş tanık olarak dinlenildi.
Sanıkların cezaevine koğuş arkadaşı olduğunu, Türkçe bilmedikleri için iddianameyi onlara okuduğunu, üç sanığın da maktulü kendilerinin öldürmediğini söylediklerini, sanıkların duruşmadaki savunmalarını da okuduğunu, cezaevinde kendisine söyledikleriyle aynı şeyleri anlattıklarını belirterek, "Sanıklardan Muhammed Arab, Türkçe biliyordu. Olaydan sonra Suriye'ye kaçanlardan birinin suçu üstleneceği şeklinde konuşuyordu. Koğuşta çok sayıda Suriye'li vardı. Şiyar ve İbrahim aralarında biraz Türkçe biraz işaret diliyle konuşabiliyorlardı. Muhammed'in söylediği sözlerini de çevirmenler arada bana çevirmişlerdi" dedi.

Mahkeme başkanı hakim Hüseyin Akkuş tanığa "Sen de masum musun peki?" diye sorması üzerine tanık Akkuş, "Evet ben de masumum. Adaletli bir şekilde yargılanmadım" karşılığını verdi.
- Mahkeme Başkanından nasihat
Tutuksuz sanık Muhammet Arab, tanık beyanını kabul etmediğini, cezaevine girdiğinde Türkçe anlayabildiğini fakat konuşamadığını söyleyerek, "Buraya gelip de yemin ederek tanıklık yapan 50'ye yakın kişi oldu. Bunlar nasıl Müslüman? Neden doğruları söylemiyorlar? Tanıklar hiç dürüst değil. Ben Türkler'i böyle bilmezdim. Buraya geldiğimde tanıdım. Ben dürüst bir şekilde gelip burada her şeyi doğru olarak anlatıyorum. Tanıklardan da bu dürüstlüğü beklerdim. Bugünkü tanık da doğruları söylemiyor. Tanıkların söylediklerine çok şaşırdım" dedi.

Bu sözler üzerine, Mahkeme Başkanı Hüseyin Akkuş sanığa "Sen burada dürüst bir şekilde ifadeni verip, doğruları söyledin. Temiz ve saflığın yüzünden belli. Bunlara alışacaksın. Türkler'i anca böyle tanırsın. Bunlara alışman lazım. Bizler alıştık. Ama sen onlar gibi olma. Böyle dürüst kalmaya devam et. Sen yalan söyleme, böyle temiz kal. Tanıklar yalan söyleyebilir, bizler de doğruyu yalanı ayırırız" şeklinde nasihatte bulundu.
Mahkeme heyeti, sanığında tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.
Konak'ta 29 Kasım 2013'te iki grup arasında çıkan kavgada Havin Kurdi hayatını kaybetmiş, kardeşi Demşah Aziz Kurdi yaralanmış, gözaltına alınan 5 kişi tutuklanmıştı.
Kaynak: AA