Yangına Erken Müdahale, Ormanı Kurtarıyor

İklim çeşitliliğine, zengin doğal güzelliğe ve bitki örtüsüne sahip Hatay'da, geçen yılki 35 orman yangınında, erken müdahale sayesinde 57 hektardaki ağaçlar zarar gördü.

Antakya Orman İşletme Müdürü Cevdet Çiçek, AA muhabirine, Hatay'da 171 bin 992 hektar orman bulunduğunu, bunun 97 bin 743 hektarının verimli, kalanının verimsiz veya bozuk olduğunu kaydetti.

Hatay'da geçen yıl 35 orman yangını çıktığını ve 57 hektardaki ağaçların zarar gördüğünü vurgulayan Çiçek, şöyle devam etti:
"Ormanlık alan bakımından önemli yere sahip Hatay'da 2012'de 75 yangında 2 bin 972 hektar zarar gördü. Önceki yıl da 82 yangında bin 460 hektardaki ağaçlar tahrip oldu. Geçen yıl ise hem yangın sayısı hem de zarar gören alan azaldı. Yangın, olağanüstü bir hal. Bazen bir yangında, rüzgarın da etkisiyle binlerce alan zarar görebiliyor. Ekiplerimiz, yangın ihbarında en uzak mesafeye 15 dakikada gidecek şekilde çalışıyor. İhbarın ardından bölgeye en yakın ekiplerimizle yangına müdahale ediyoruz."
Hatay'da 17 arazöz, 6 su tankı, 9 ilk müdahale ekibi, 6 yangın gözetleme kulesi bulunduğunu belirten Çiçek, ekiplerin vardiyalı 24 saat çalıştığını kaydetti.

Yanan alanların ağaçlandırılmasına da önem verdiklerini dikkati çeken Çiçek, bölgede 600 hektarda buna yönelik çalışma yürütüldüğünü söyledi.

Çiçek, yangından etkilenen alanlara ve verimsiz bölgelere badem, defne, harnup, ceviz, fıstık çamı gibi gelir getirici fidan da diktiklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA